Vis in de media - Week 34

27 augustus 2022 Redactie Vismagazine Vismagazine
Foto: Vismagazine

Fascinatie voor oesters, interview met Bart van Olphen en massale vissterfte in de Oder. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Vissterfte Oder
Veel aandacht in de media voor de grootschalige vissterfte in de Oder. Duitsland en Polen beschuldigen elkaar van het lozen van giftige stoffen in de rivier die op de grens van beide landen stroomt. We lazen er artikelen over in onder andere NOSNRC, Trouw, PZC en Nu.nl.

Oesters
In het radioprogramma De nacht van op NPO Radio 1 spreken historicus Lizet Kruyff en Marcus van der Noord (De Oesterman) over hun fascinatie voor de oester. Over de verbondenheid tussen de oesterschelpen, alle verschillende smaken, en niet te vergeten: de vingerkommetjes.

Doe de mossel
“Mosselen moeten van het stigma ‘moeilijk klaarmaken’ af”, kopt Adformatie een artikel over de onlangs gestarte campagne ‘Doe de mossel’ van de Nederlandse mosselsector. Deze campagne moet de consumptie van mosselen een boost geven.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Verantwoorde vis
In het AD een artikel over verantwoord vis eten. Onder andere Adriaan Rijnsdorp, emeritus hoogleraar Duurzaam Visserijbeheer en Margreet van Vilsteren van Good Fish spreken over overbevissing, bijvangst en schade aan de zeebodem.

Fish Tales
Food Business spreekt Bart van Olphen, oprichter van Fish Tales. “Vanuit die liefde voor vis ben ik ook met Fish Tales gestart. Tijdens mijn tijd als uitbater van een viswinkel maakte ik kennis met de termen 'duurzaam gevangen vis' en 'niet duurzaam gevangen vis'. En sindsdien is het mijn missie geworden om te kunnen blijven genieten van wat de oceaan ons geeft.”

Gerookte forel
In Tubantia een verslag van de jaarlijkse streekmarkt in Haaksbergen. De verslaggever spreekt Mano uit Neede, de beste forelroker van 2017. “Ik vis graag op forel, maar het roken is puur hobby. Wat het zo lekker maakt? Gevoel, smaak, temperatuur en vertrouwen in jezelf.”

 

Altijd op de hoogte blijven?