Vis in de media - Week 42

21 oktober 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Pixabay

Vissers stoppen er mee, meeuwen terroriseren visliefhebbers en NVWA-medewerker Ron Dijkhuijzen gaat met pensioen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Stoppen met visserij
“Niet eerder bevond de kottervloot zich in zo’n moeilijke situatie”, staat er te lezen in Schuttevaer. “Velen gingen hen intussen al voor, maar nu nam ook de familie Tanis van de GO-38 en GO-48 het besluit te stoppen met de visserij. Een pijnlijke beslissing, zo geeft Jaap Tanis toe.”

Van visser naar schipper
Vanwege de hoge kosten en toenemende regelgeving stoppen veel vissers ermee en zoeken een andere baan. In een korte reportage op YouTube volgt Regio Noordkop een aantal oud-vissers die nu als schipper bij het GVB werken.

Terroriserende meeuwen
In Scheveningen worden visliefhebbers volgens Omroep West geterroriseerd door meeuwen. De meeuwen zijn volgens een medewerkster van het Vispaleis behoorlijk agressief. “Soms bebloede wangen en vingers.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Grootste vis
Wetenschappers van de Atlantic Naturalist Association vonden voor de kust van het eiland Faial op de Azoren een gigantische zonnevis [Mola alexandrini], meldt Visserij.nl. Met 2744 kg is het de grootste vis die ooit is gevonden.

Zorgen om krab in Alaska
Op NPO Radio 1 aandacht voor de zorgen om de krab. Deze is bijna helemaal verdwenen uit de wateren van Alaska. Daarom vond hier voor het eerst geen feestelijke en traditionele opening van het krabseizoen plaats.

Mosselen in de 17e eeuw
Het Brabants Dagblad spreekt archeologen Pleun Beurskens en Tom Hos over hun onderzoek naar het legerkamp van het Staten-leger in 1641 bij Ottersum. Volgens de twee is het zeer waarschijnlijk dat luitenant-kolonel Ferens hier Zeeuwse mosselen at.

Pensioen Ron Dijkhuijzen
Ron Dijkhuijzen werkte jarenlang voor NVWA als inspecteur medewerker toezicht op de visafslagen en visverwerkende bedrijven. Nu gaat hij met pensioen. “Een definitief afscheid van de vis is het niet echt, want ik ga mij bezighouden met gastlessen voor het Nederlands Visbureau”, vertelt hij aan De Scheveninger.

Altijd op de hoogte blijven?