Vis in de media - week 43

28 oktober 2022 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash
Foto: Paul Einerhand / Unsplash

Duurzame visserij, aanleg kunstmatig rif, en akkoord visserij Oostzee. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Nieuw vislabel
Visser Hendrik Kramer introduceerde onlangs het nieuwe vislabel Wild ’n Zilt. Op Duurzaam beleggen vertelt hij meer over dit label. “Ik wil laten zien dat duurzame visserij loont, want dat doet het nu nog niet.”

Nieuwe dna-techniek
Door een nieuwe dna-techniek kunnen wetenschappers op basis van een zak rivierwater bepalen wat er onder het wateroppervlak leeft, meldt EOS. “Op basis van één liter water, vertel ik je welke vissen er in deze rivier leven!”

Kunstmatig rif
De aanleg van een kunstmatig rif in Eems-Dollard is begonnen. Kun je met een kunstmatig aangelegd rif van vierhonderd kleiblokken het onderwaterleven in de Eems-Dollard verbeteren en de biodiversiteit vergroten? RTV Noord spreekt Projectleider Jip Koster.

Visserij duurzaam?
“Kan visserij eigenlijk wel duurzaam zijn”, kopt EOS. Professor Ray Hilborn (University of Washington) buigt zich over de vraag of alle pogingen tot een beter beheer van visbestanden ook echt een positieve impact hebben.

Visrestaurant
Tubantia gaat langs bij Visrestaurant Hooked Seafood in Nijverdal. “Je merkt dat mensen meer letten op wat ze eten en hoe duurzaam het is geproduceerd. Ze vragen er expliciet naar. Al onze vis is MSC-gecertificeerd.”

Stinkende vis
“Hoe meer een vis stinkt, hoe beter het dier tegen extreme diepte is beschermd”, meldt Nu.nl. Volgens wetenschappers van de University of Leeds zorgt een chemische stof voor de geur die de vis beschermt tegen de hoge druk van het water. Deze resultaten kunnen nieuw geneeskundig onderzoek vooruithelpen.

Visserij Oostzee
Er is een akkoord bereikt wat betreft de totaal toegestane vangsten (TAC’s) en quota voor de visbestanden in de Oostzee voor volgend jaar. Visserij.nl zet op een rijtje wat er gevangen mag worden in 2023.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?