Vis in de media - week 44

4 november 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Koos Groenewold

Zwaar weer voor zowel de vishandel en de visserij, nieuw historisch onderzoek en de vangstmogelijkheden voor visbestanden in de EU-wateren van de Atlantische Oceaan, het Kattegat en het Skagerrak. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Moeilijke tijd vishandels
Viswinkels en -boeren hebben het moeilijk meldt RTL Nieuws, waardoor de consument meer gaat betalen en minder keuze heeft. VNV-directeur Janneke Keuning vreest voor een faillissementsgolf onder de visspecialisten.

Ook in Tubantia aandacht voor de moeilijkheden voor visspecialisten. “Ik betaal nu voor dezelfde winkel 2,5 keer zoveel dan de vorige eigenaar”, vertelt Susan Keuzer die De Brandaris in Enschede overnam. “Dat was wel even slikken.”

Visserij verkeert in zwaar weer
Daarnaast verkeert ook de visserij in zwaar weer. “Visserij vreest voor voortbestaan”, kopt De Telegraaf. “De sector stort straks in elkaar.”

Visserij.nl besteedt ook aandacht aan de zware omstandigheden van de vissers met de podcast ‘Kaalslag in de visserij’ van Brusselse bronnen waar Pim Visser, directeur van Blue Port Center en voormalig voorman van VisNed en Bert-Jan Ruissen, Europarlementariër namens de SGP aan het woord zijn.

Nieuw historisch onderzoek
In het Nederlands Dagblad aandacht voor nieuw onderzoek naar de internationale haringhandel. In de 9e eeuw transporteerden Vikingen al haring vanuit de wateren ten westen van het Kattegat naar de oostelijke Baltische zee. Tot nu toe dachten onderzoekers dat de haringhandel rond 1200 startte.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

In Swifterband aten de bewoners 6.000 jaar geleden dagelijks vis. Dat blijkt uit onderzoek van prehistorische poepresten. “Eigenlijk iedere dag werd er vis gegeten”, zegt onderzoeker Lucy Kubiak in De Stentor. “Vis, vis en vis. En vaak rauw of niet goed gekookt, waardoor de mensen er ziek van werden.”

Nieuwe viswinkel
In België opent Steven Vermeersch volgend jaar een nieuwe viswinkel in Koekelare. Aan Ein News vertelt hij vol enthousiasme over zijn plannen. “Ik wil de mensen zoveel mogelijk variaties aanbieden van aal (paling) tot zonnevis.”

Vangstmogelijkheden
“De Europese Commissie heeft haar voorstel gepubliceerd voor vangstmogelijkheden voor visbestanden in de EU-wateren van de Atlantische Oceaan, het Kattegat en het Skagerrak voor 2023, met inbegrip van diepzeebestanden voor 2023 en 2024.” Dat meldt Visserij.nl.

Vissers redden kajakker
Urker Vissers redden op 27 oktober een uitgeputte kajakker uit het Kanaal, meldt RTL Nieuws. De man twee dagen op een lichtboei in het water en werd per toeval ontdekt door de bemanning van kotter Madeleine

 

Altijd op de hoogte blijven?