Vis in de media - Week 47

26 november 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Koos Groenewold

Vissers stoppen er mee, in gesprek met minister Adema en sluiten vanwege de hoge energiekosten. Wat lazen we de afgelopen week over branche? Een greep uit de media.

Leven na visafslag
Het Noordhollands Dagblad spreekt Henk, een van de medewerkers van de visafslag in Den Helder die per 1 januari 2023 zijn baan kwijt is. “Ik ga ervan uit dat ik snel weer een andere baan heb.”

Vissersfamilie stopt
Na 90 jaar stopt de Texelse vissersfamilie Vonk met hun vak. Ze zien geen toekomst meer in de visserij vertellen ze aan het Noordhollands Dagblad. “We zijn politiek geëxecuteerd.”

In gesprek met minister Adema
Bij het Scheveningse havencafé Oma Toos gingen een kleine 100 vissers in gesprek met minister Piet Adema, meldt Schuttevaer. Ze probeerden hem te overtuigen dat hij er in Den Haag en Brussel alles aan moet doen om te voorkomen dat er binnen vijf jaar niets meer over is van de Nederlandse kottervloot.

Sluiting viswinkel
Vanwege de hoge energiekosten en inkoopprijzen moet Visspecialiteitenwinkel De Heerlijkheid in in Zeist noodgedwongen sluiten. “Sinds we het aan onze klanten hebben verteld, voelt het net alsof je op je eigen begrafenis bent”, vertelt eigenaresse Genita Wiegmans aan RTV Utrecht.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Vlees en vis
In Middelburg opent 13 september Meat & Seafood Market, waar zowel vlees als vis wordt verkocht. “We zijn in coronatijd uit nood begonnen met de winkel, maar die is een succes geworden”, aldus oprichter Marnix Boone van vlees- en visgroothandel G&B in PZC.

Europa
Visserijminister Piet Adema wil investeren in informele contacten in Europa om meer begrip te kweken voor de positie van de Nederlandse landbouw en visserij, meldt het Reformatorisch Dagblad. “Bijvoorbeeld om een herhaling van de gang van zaken rond de pulsvisserij te voorkomen.”

Paling
In De Limburger aandacht voor de paling. “Paling is een oer-Hollandse delicatesse, maar hoe gaat het eigenlijk met deze vis?”, kopt het dagblad.

Op de markt
In de buurt Gouda gaat langs bij de viskraam van Paul Verhoeven en Matthijs van Eersel. ““Werken op de markt is meer dan zomaar vis verkopen. Het is ook heel sociaal werk, en ik hou nu eenmaal erg van praten en van mensen.”

 

Altijd op de hoogte blijven?