Vis in de media - week 5-2023

3 februari 2023 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash
Foto: Paul Einerhand

De toekomst van de haven van Den Oever, visvervangers op basis van rijst en dolfijnen en vissers werken samen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media. 

Vegan vis
In Food Business een interview met Simon Visscher, oprichter van de Vegan Visboer. “De structuur van onze visvervangers wordt volledig door de grondstof bepaald. Dan heb je geen ingewikkelde industriële processen nodig.”

Watersnoodramp
Het is 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Daarom in Schuttevaer een artikel over de Scheveningse vissers die op 1 februari 1953 met zware sloepen naar het rampgebied trokken om daar hun hulp aan te bieden.

Toekomst Den Oever
In Regio Noordkop een verslag van een bijeenkomst over de toekomst van de haven van Den Oever. “De vissers zijn veerkrachtig en innovatief, zo claimen de betrokkenen, dus over een Den Oever zonder visserij wordt simpelweg niet nagedacht.”

Pelagisch vissersschip
“In het weekend van 20 januari werd het 77-meter pelagische vissersschip FR 224 ‘Christina S’ te water gelaten bij Karstensen Shipyard in Gdynia, Polen.” Op Visserij.nl staat een video van de tewaterlating.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Salaris visafslag
“Wat verdient een… medewerker op de visafslag?” Eva Segaar zoekt het uit voor de rubriek Carrière in dagblad De Telegraaf.

Belgische vissersvloot
“De Belgische vissersvloot bleef in 2022, ondanks de stijgende brand- en grondstofkosten, stabiel”, meldt PZC. “Eind 2022 bestond de Belgische vissersvloot uit 64 vaartuigen. Er werden twee vaartuigen vervangen door nieuwe.”

Vissers&dolfijnen
Vissers en dolfijnen werken in Brazilië samen om meer vis te vangen. “We wisten dat de vissers het gedrag van de dolfijnen observeerden om te bepalen wanneer ze hun netten moeten uitwerpen, maar wat we niet wisten is dat de dolfijnen ook actief hun gedrag afstemmen op de vissers”, vertelt onderzoeker Mauricio Cantor aan Scientas.

Visrechten Stille Oceaan
“Rusland weigert gesprekken met Japan over visserijrechten in de wateren rond de omstreden Koerilen-eilandengroep in de Stille Oceaan”, meldt het Reformatorisch Dagblad. “Volgens Moskou heeft Japan ‘anti-Russische’ maatregelen genomen.”

 

Altijd op de hoogte blijven?