Vis is de media - Week 37

Visserij_Visveiling Scheveningen_Paul Einerhand via Unsplash

Foto: Paul Einerhand / Unsplash

Steun voor Belgische vissers, nieuw boek Sergio Herman en het NK Palingroken. Wat lazen we de afgelopen week over de vissector? Een greep uit de media.

Steun Belgische Vissers
In Oostende werd 13 september OVIS gelanceerd, het Ondersteuningsfonds voor de visserij in transitie. Dat gaat  volgens FocusWTV vernieuwende projecten in de visserijsector steunen. 

Vlees verruilen voor vis
In Scientias een artikel over het pescetarian dieet als alternatief op het westerse dieet. Dit in verband met de impact op het klimaat en de gezondheid.

Hommage
Omroep Zeeland meldt dat top kok Sergio Herman een nieuw boek uit heeft gebracht met de naam Hommage. Het boek is een ode aan de mosselen, zijn jeugd en aan zijn ouders wie vroeger een visrestaurant runde die gespecialiseerd was in mosselen.

Verdwenen vis
Op NPO radio1 aandacht voor de aangespoelde vis in de Europoort. De vis zorgde voor grote opwinding doordat hij verdacht veel leek op de verdwenen Acipenser Sturio: de verdwenen Europese steur. 

Vertrek Henk Staghouwer
Henk Staghouwer is op maandag 5 september opgestapt als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De visserij ziet het vertrek van minister Staghouwer niet als groot verlies, meldt Schuttevaer.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Plastic afval
“Meer dan 75% van het plasticafval in de Great Pacific Garbage Patch (Stille Oceaan) is afkomstig van de visserij” kopt een artikel in Duurzaam ondernemen. Het artikel is geschreven naar aanleiding van het onderzoek van the ocean cleanup.

Vragen saneringsregeling
Er heerst veel onvrede over de nieuwe saneringsregeling voor de visserij. Op Visserij Nieuws aandacht voor de vragen die het lid Grinwis (ChristenUnie) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelde over het openstellen van de saneringsregeling voor de visserij

NK Palingroken
Het Noord Hollands Dagblad meldt dat zaterdag 3 september het NK Palingroken was. Een oer-Hollands festijn en een culinaire traditie waar duizenden liefhebbers op afkwamen. Aan het einde van de dag werd de winnaar bekend gemaakt: Henk Gert de Graaf uit Bunschoten-Spakenburg

Rotsblokken
Om het vissen met bodemnetten onmogelijk te maken heeft Greenpeace 18 enorme rotsblokken in het Engelse Kanaal gedumpt om een onderwater barrière te creëren, meldt Visserij Nieuws. Hier was echter een niet aangevraagde vergunning voor nodig en er is inmiddels een formeel onderzoek gestart.

Waddenzee 
Onlangs werden door het ministerie van LNV een Beleidskader Natuur voor de Waddenzee aangekondigd. Maandag 5 september 2022 werd dit door het Ministerie van LNV gepresenteerd in Leeuwarden. In het artikel van de Vissersbond wordt er kort ingegaan op deze beleidskader en de vraagtekens van gebruikers.

Dossiers
Lees ook
Een feestelijk jaar!

Een feestelijk jaar!

De Vereniging Nederlandse Visspecialisten bestaat dit jaar 40 jaar. Een heuglijk feit, waar we dan ook best trots op zijn. En om dat niet ongemerkt voorbij te laten gaan, hebben wij dit jaar meerdere feestelijkheden op de agenda staan.

‘Kwaliteit mosselen meteen al veelbelovend’

‘Kwaliteit mosselen meteen al veelbelovend’

Niels Tieleman, algemeen manager van de Hollandse Mosselcentrale (HMC) roemt het vispercentage van de huidige mosselen. “Begin juli zat dat al op 30 procent. Dat kan oplopen tot 40 procent aan het eind van het seizoen. Maar zeker weten doe je dat nooit, want het is een natuurproduct.”

De nieuwe wereld van schelpen

De nieuwe wereld van schelpen

Schelpen! Van rond tot puntig, van minuscuul tot voetbalformaat, van breekbaar tot stevig, van lomp en lijvig tot slank en gestroomlijnd, van glad tot grillig, van wit tot welke kleur ook.