Vis Vitaal nieuwe ambassadeur Noordzeevis uit Scheveningen

Vis Vitaal_Noordzeevis uit Scheveningen

Vishandel Vis Vitaal uit Haaksbergen is de nieuwe ambassadeur van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.  Op vrijdag 13 augustus kreeg eigenaar René Gortemulder de oorkonde vanwege het met passie aanbieden en onder de aandacht brengen van Noordzeevis uit Scheveningen.

René Gortemulder kreeg vis niet met de paplepel ingegoten. Als jongeman uit Haaksbergen, een dorp vlakbij de Duitse grens, viel het hem jaren geleden op dat er geen visboer in het dorp zat en dat een portie fatsoenlijke kibbeling nergens te krijgen was. Hij loste dat probleem 30 jaar geleden, samen met zijn tweelingbroer, op door een eigen viskraam in het centrum van Haaksbergen te starten. De broers werkte eerst samen onder  de naam Visexpress, maar tegenwoordig hebben beide broers een eigen viskraam meteen eigen naam in verschillende delen van het dorp.

Noordzeevis

Inmiddels is René een oude rot in het vak. Alles doet hij zelf; van vis fileren en haring snijden tot het maken van het kibbelingbeslag. Inmiddels staan zijn vrouw en dochter ook in de zaak en hebben ook zij de kneepjes van het vak allemaal onder de knie. De passie voor vis zit diep. Zo deed René mee aan wedstrijden haring snijden en is hij constant opzoek naar innovatieve producten met Noordzeevis uit Scheveningen.

“Er zit veel potentie in Noordzeevis uit Scheveningen", zegt René. "Er is zoveel keuze; van groot tot klein en van duur tot goedkoop. Voor ieder is er wat wils. Wij maken tegenwoordig veel kant-en-klaar maaltijden met Noordzeevis. En we zien ons assortiment verse Noordzeevis ook steeds meer verkocht worden. Sinds de lockdowns is de vraag hiernaar toegenomen en we hopen dat het in de toekomst nog meer toeneemt. Daar zetten wij ons voor in als ambassadeur van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen."

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen. In onze Noordzee leven ongeveer 220 verschillende vissoorten. Op ongeveer 30 soorten wordt commercieel gevist. De meeste vissen die Nederlanders eten komen niet uit de Noordzee. Van de Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, wordt 90 procent geëxporteerd, terwijl soorten als zalm, tonijn, tilapia en pangasius worden geïmporteerd. "En dat is jammer aangezien wij zelf een kustland zijn met de Noordzee als achtertuin", aldus Stichting Noordzee uit Scheveningen.

Dossiers
Lees ook
De Zeeuwse Stromen ambassadeur Noordzeevis uit Scheveningen

De Zeeuwse Stromen ambassadeur Noordzeevis uit Scheveningen

Hotel en strandpaviljoen De Zeeuwse Stromen uit Renesse is de nieuwe ambassadeur van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Eigenaar Donald van Vliet kreeg 4 november de oorkonde uit de handen van Matthijs den Heijer, voorzitter Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Weinig Noordzeevis in Scheveningse visgerechten

Weinig Noordzeevis in Scheveningse visgerechten

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen publiceert voor de vijfde keer het jaarlijkse onderzoek naar de Scheveningse menukaart. Hieruit blijkt dat meer restaurants Noordzeevis serveren, maar ook dat gerechten die worden aangeprezen als vis uit Scheveningen in de meeste gevallen geïmporteerde of gekweekte vis bevatten.

Biohutten in Haven Scheveningen stimuleren onderwaterleven

Biohutten in Haven Scheveningen stimuleren onderwaterleven

Onlangs vond de eerste controle plaats van de Biohuts in de Scheveningse haven. "Het eerste jaar van de Biohut zit er nog niet volledig op maar we zijn tevreden met wat we aantreffen", zegt mariene ecoloog Etienne Abadie over de ecologische kooien.