Visbeurs 2022: Uitreiking jubileumboek VNV aan MKB-voorman Jacco Vonhof

Uitreiking jubileumboek op Visbeurs 2022

Ruud van Diermen, voorzitter Spakenburgse Visvereniging, reikt het boek uit aan Jacco Vonhof (foto: VNV)

Tijdens de vijftiende editie van de Visbeurs in Spakenburg – op zich al een mooi lustrum – was er nog een jubileum te vieren. De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) bestaat in 2022 veertig jaar. Voor deze gelegenheid is het jubileumboek Vis/Visje verschenen. MKB-voorman Jacco Vonhof nam het eerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst.

Vis/Visje, een dubbelboek voor grote genieters en kleine smullers, is een vlot geschreven boek vol historie, visweetjes en toegankelijke visrecepten, dat ook bij veel klanten van visspecialisten in de smaak zal vallen. De handelsprijs is 9,95 euro, maar VNV-leden kunnen het tegen de inkoopprijs van 5 euro aanschaffen.

“Veertig jaar geleden trokken veel visboeren nog als venters door dorpen en steden met hun verse waar. De vis was ook toen uiteraard heerlijk, maar de keuze was minimaal. Door krachten in deze sector te bundelen en het ambacht te koesteren, konden we als vereniging grote stappen zetten”, schrijft VNV-directeur Janneke Keuning in het voorwoord. “De visboer werd een specialist, zijn aanbod werd verbreed en de kwaliteit van het product ging omhoog. Bovendien kreeg de klant meer waar voor zijn geld. Het eindresultaat mag er na veertig jaar zijn: deskundige, enthousiaste smaakmakers, die jou en mij iedere dag weer verrassen en verwennen.”

Geen taart maar staart

Na veertig jaar is er volgens Keuning nog volop werk aan de (vis)winkel. “Zo zullen wij als vereniging strijden voor een sterk toekomstperspectief, de visspecialist gaat voort in zijn passie en de klant wordt getrakteerd op dit inspirerende boekje vol vis.”

Keuning noemt het boek het ‘allerlekkerste alibi’ om weer eens terug te keren in de winkel of aan de kraam. “Misschien breng je hiermee zelfs de volgende generatie op ideeën; draai het boekje maar eens om… Dus wat mij betreft geen taart vandaag, maar staart. Met een lekker visje eraan.”

De Visbeurs is sinds 1991 hét evenement voor iedereen die werkt in of levert aan de visdetailhandel en ambulante visverkoop. Alle toonaangevende leveranciers presenteerden er hun nieuwste producten, diensten en concepten aan de bezoekers. Dat zijn met name visspecialisten, die vanuit heel Nederland en ook een stukje België en Duitsland de beurs bezoeken. Ook dit jaar trokken weer ruim 5.000 bezoekers van de met 107 stands ‘tot de nok gevulde’ Visbeurs.

Ruim baan voor innovatie

Visbeurs 2022

Het thema dit jaar was ‘tijd voor innovatie’. Beursvoorzitter (en VNV erelid) Ruud Van Diermen wees in dit verband op de ontwikkelingen op het gebied van verpakkingen, automatisering, certificering en etikettering waar ook visspecialisten niet omheen kunnen. Op de beurs presenteerden bedrijven als Digi Nederland, Quality Guard, De Digitale BV, Oerlemans Packaging Group, T-ICT en InPackt hun oplossingen, die ook steeds meer op de detailhandel zijn toegesneden.

Het zijn roerige tijden voor de visspecialist. De afgelopen tien jaar stonden onder meer in het teken van digitalisering en nieuwe openingstijden. De coronacrisis bracht een ommezwaai in het koopgedrag van consumenten, en op dit moment worden we geconfronteerd met een chronisch personeelstekort en ongekend hoge grondstof- en energieprijzen. “Ondernemers moeten constant nadenken over hoe ze hun bedrijf opnieuw en efficiënter kunnen inrichten”, zei Van Diermen eerder in Vismagazine. Dit vraagt om vernieuwende ideeën die tijdens de beurs ruim baan hebben gekregen.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Stap voor stap verduurzamen

Stap voor stap verduurzamen

De vakmensen van FoodBase geven informatie over de belangrijkste ontwikkelingen binnen de versbranche. Dit keer legt accountmanager Hester Braam uit hoe je de eerste stappen naar een duurzamere onderneming kan zetten.

‘Ik vind vis steeds interessanter worden’

‘Ik vind vis steeds interessanter worden’

Bunyamin Tagi (18) had op zijn dertiende al een bijbaantje in een viskraam van zijn vader. Na de middelbare school ging hij fulltime aan de slag in het familiebedrijf, dat bestaat uit een groothandel, verschil­lende viswinkels én marktkramen. “De viswereld past goed bij mij.”

VNV staat weer klaar voor visspecialisten

VNV staat weer klaar voor visspecialisten

Het nieuwe jaar wordt opnieuw een jaar vol uitdagingen. Na de coronapandemie werd 2022 overschaduwd door de oorlog in Oekraïne, gevolgd door de energiecrisis en een hoge inflatie die het merendeel van ons nog nooit heeft meegemaakt. Ook in 2023 hebben wij hier nog volop mee te maken.