Visbeurs Spakenburg een feestje voor de visbranche

Visbeurs Spakenburg 2019

De Spakenburgse Visbeurs in Jachthaven Nieuwboer is het tweejaarlijkse feest voor de visbranche. "Het is vis wat de pot schaft vandaag', aldus voorzitter Ruud van Diermen van de Spakenburgse Vishandels Vereniging, die de beurs in de oneven jaren organiseert. "We hangen de vlag niet halfstok, ondanks alle uitdagingen als de Brexit en het pulsverbod."

Duurzaamheid 

Thema van de beurs was Ready fort he future. Overal op de beurs kwam je het kartonnen visje met het thema tegen: in verse vispresentaties, maaltijden, schotels en salades. Een echte eyecatcher waren de twee kramen met vis en visgerechten achterin de beurshal met duurzame vis. De Good Fish Foundation, MSC en andere bedrijven hadden deze presentatie verzorgd om aandacht voor duurzaamheid te vragen. Het trok veel bekijks.

De visbeurs is the place to be voor de handel op de eerste maandag van oktober. Bedrijven pakken uit met hun laatste innovaties en lekkerste gerechten. Een bloemlezing: het nieuwe model toonbank van Koops Koeltechnisch Buro Midden Nederland, de Gisel. Volledig van RVS-316 dat zeewaterbestendig is, dus ideaal voor de vishandel. Verder Tramper Technology met hun machines voor viswerking., Barneveld Verpakking met hun Enjoy fish papieren visverpakkingen, hun schaaltjes op basis van suikkerriet en b-unique lijn, Emond-KMI toonde hun toonbank met platkoeling op basis van glycol en Qbtec vierde het feit dat 25 jaar geleden Smitto Bakovens onderdeel van hun bedrijf werd. Er was gebak op de stand.

Vishapjes

Bij binnenkomst in de beurshal valt direct de enorme vispresentatie van FishPartners op, de sterke kant van het bedrijf op elke beurs waar ze zijn. Aan de andere zijde van het gangpad staat de Smaaksmederij van Smedes fine food. Beide hoofdsponsoren van de beurs pakken flink uit en naarmate de dag vordert wordt het er steeds drukker en gezelliger. Ook de kruidenbedrijven laten zich van hun beste kant zien: Degens bereidteen vispannetje met kablejauw, bij Epos staat Pascalle Veerman haar zelf ontwikkelde kibbelingmix te promoten en bij Verstegen grillt Marcel Boel garnalen met hun Pure mixen, die allergeenvrij zijn. Dit assortiment wordt steeds groter bij Verstegen.

Ook volop gerookte paling en zalm is er te vinden op de beurs: Spakenburg Paling serveert gerookte palinghapjes, Zalmrokerij H. van Wijnenen laat zalm proeven en heeft in het kader van duurzaamheid de zalmworst weer geherintroduceerd. Daarin worden restjes zalm verwerkt. Bij Vishandel Tel is Surinaamse ‘kandratiki’ te proeven, een wilde vis die in groten getale bij Suriname wordt gevangen. Ook daar warme garnalenkroketjes, die gretig aftrek vinden.

De hele dag was het een drukte van belang, waarbij in de gangpaden soms opstoppingen ontstonden. De sfeer was prima, de vis heerlijk en de bedrijven lieten zich van hun beste kant zien.

In Vismagazine 8 2019 (12 november) volgt een uitgebreid verslag van de Spakenburgse Visbeurs.

Dossiers