Visbranche in de media – week 13

2 april 2022 Redactie Vismagazine

Inflatie, visserij in zwaar weer, ansjovis en zeeforel. Wat kwam er de afgelopen week allemaal voorbij over de visbranche in andere media?.

Inflatie
De inflatie in Nederland was volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in maart 11,9 procent. Dit wordt vooral veroorzaakt door de gestegen energieprijzen, meldt RTL Nieuws.

Vissers in zwaar weer
Garnalenvisser Adriaan Boer maakt zich zorgen over de toekomsty, vertelt hij aan Schuttevaer. “Zo zwaar als nu, heb ik nog niet eerder meegemaakt. Er komt van alles op ons af en je hebt op het gros geen invloed. Ik zou bijna zeggen: het is kut.”

Biologisch
De verkoop van biologische voeding blijft in Nederland achter staat er te lezen op Pointer. Iets meer dan 3 procent van het verkochten eten is biologisch. Er liggen weinig duurzame producten in het schap: ‘Mensen weten niet wat ze kopen’.

Populariteit markt
“De markt is na zware coronajaren hipper dan ooit”, kopt PZC. “De sector lijkt zelfs hipper en relevanter dan ooit, nu het leven een pak duurder is geworden én nabijheid een troef is.”

Parel in oester
BD en Omroep Brabant besteden aandacht aan Thomas Vugts van restaurant Mász in Schijndel. Hij stak al zeker 10.000 oesters open, maar vond deze week eindelijk een parel. “Dit is mijn lucky day.”

Ansjovis
Jacques Hermus schrijft in de Leeuwarder Courant over ansjovis. “Een onopvallend visje dat ons al eeuwen culinair genot brengt. Ansjovis, de meest gevangen vis ter wereld, komt als vis, saus en boter. En als visvoer.”

Zeeforel
In het Dagblad van het Noorden een artikel over de bijna verdwenen zeeforel. Hoe zwemt de zeeforel van Drenthe tot aan ’t Wad?

Internetkabels
Vissers zijn niet aansprakelijk voor het kapottrekken onderzeese internetkabels, meldt Schuttevaer. Dat besliste de rechtbank in Rotterdam op 23 maart. De eigenaren van twee Urker viskotters die beide op de Noordzee een internetkabel stuk trokken hoeven de schade niet te vergoeden.

 

Altijd op de hoogte blijven?