Visbranche in de media - week 16

Mosselen_pxhere

Foto: Pxhere

Oprichting stichting tot Behoud van de Visserij, de platte oester in de Waddenzee en eerste mossellijnen Colruyt. Wat kwam er de afgelopen week over de visbranche voorbij in de media?

Verduurzaming
“Als het over de verduurzaming van ons voedsel gaat, wordt er vaak naar boeren gewezen”, staat er te lezen op Pointer. “Maar uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat de klant het grootste obstakel is in de omschakeling naar duurzame landbouw.”

Personeelstekort
Veel sectoren worstelen met een tekort aan personeel. Ook de visbranche. Hoe houdt je je medewerkers binnen? In het FD alles over het stay-gesprek. “In zogenoemde ‘blijfgesprekken’ kunnen leidinggevenden met hun teamleden bespreken of ze zich nog gelukkig voelen op hun werk. Een bindmiddel of te geforceerd?”

Stichting tot Behoud van de Visserij
Vissers in Volendam en Wieringen bundelen de krachten in Stichting tot Behoud van de Visserij, meldt Nieuw Volendam. “De indruk van de vissers is dat de visserijbelangen een ondergeschoven kindje zijn bij het behalen van ecologische doelstellingen. Wat dat betreft sterkt het de vissers dat het conflict in Oekraïne aantoont hoe fragiel de Europese voedselvoorziening blijkt te zijn.”

Dutch Yellowtail
Op MT/Sprout een uitgebreid artikel over Ohad Maiman van Kingfish Company, kweker van de Dutch yellowtail. “Hoe slaagt hij in een markt waarin hij geen achtergrond heeft? De Israëliër is supergedreven en omringt zich met de juiste mensen, zeggen kennissen.”

Platte oester
“Voor de toekomst van de platte oester in de Waddenzee breekt een cruciale tijd aan”, meldt Omrop Fryslân. “Nadat het schelpdier in het wild veel voorkwam, en niet alleen in de Waddenzee, is het zo goed als verdwenen. In Lauwersoog ligt een klein aantal oesters, dat kan helpen om het tij te keren.”

Rog Vistraiteur
In Nieuwblad De Steden Driehoek aandacht voor Rog Vistraiteur, een bekende vishandel in Deventer. “Wat bijna een eeuw geleden begon als viskar met verse vis uit Scheveningen is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de regio.”

Mossellijnen Colruyt
“Colruyt bevestigt eerste mossellijnen in zijn zeeboerderij”, meldt HLN. Volgend jaar moeten de eerste Belgische mosselen in de schappen liggen. Ondertussen loopt er nog er nog een juridische procedure van de gemeente Nieuwpoort tegen de zeeboerderij bij de Raad van State.

Jonge vissers
“Jonge vissers willen meer bekendheid geven aan de visserij”, staat er te lezen op Schuttevaer. “Volgens hen heeft de samenleving een totaal verkeerd beeld van de sector.”

Dossiers
Lees ook
Gemiddeld genomen

Gemiddeld genomen

Voor mensen met een wisselend inkomen bestaat er een interessante mogelijkheid om hun inkomen over drie jaar te middelen en zo inkomstenbelasting terug te ontvangen.

Kabinet trekt € 444 miljoen uit voor aanpassing visserijvloot

Kabinet trekt € 444 miljoen uit voor aanpassing visserijvloot

Minister Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil een kleinere, diversere en duurzamere vissersvloot. Hiervoor trekt het kabinet in totaal € 444 miljoen uit. Dit geld is bestemd voor onder andere sanering en innovaties om de noodzakelijke transitie te ondersteunen.

Start seizoen Zeeuwse bodemcultuurmosselen op 6 juli

Start seizoen Zeeuwse bodemcultuurmosselen op 6 juli

In Yerseke vindt op 6 juli de officiële start van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen plaats. In aanwezigheid van genodigden worden de eerste mosselen van de nieuwe oogst uit de Oosterschelde opgevist. Ook mosselambassadeur en voetbalanalist Jan Boskamp is aanwezig als speciale gast.