Visbranche in de media - week 17

29 april 2022 Redactie Vismagazine

Inflatie, nieuw onderzoek positief over de puls en de bultrugzalm voor het eerst waargenomen in Nederland. Wat verscheen er deze week over de visbranche in andere media?

Inflatie
De inflatie in Nederland was in april naar 11,2 procent, in maart was dit 11,7 procent. “Dit is een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens”, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Onderzoek pulsvisserij
In PZC aandacht voor het promotie-onderzoek van Marien-bioloog Pim Boute naar de effecten van de pulsvisserij, Zijn conclusie: Elektrisch vissen blijkt milieuvriendelijker dan wekkerkettingen.

EU-vismarkt
Rusland is een belangrijke leverancier voor witvis, meldt Visserijnieuws. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van AIPCE-CEP over ontwikkelingen binnen de EU-vismarkt. “Deze zogenoemde FinFish Study geeft op EU-niveau inzicht in de trends in het marktaanbod en de consumptie van vis, schaal- en schelpdieren.”

Minder Noordzeevis
Er komt steeds minder Noordzeevis binnen op de visafslagen van IJmuiden, Scheveningen en Stellendam, staat te lezen in Schuttevaer. “De afslagdirecties en inkopers kunnen er weinig aan veranderen, maar maken zich ernstig zorgen. Meer vissers overwegen een tijdelijke stilligperiode, in de hoop op betere tijden.”

Vis verdoven aan boord
Louwe de Boer van Ekofish Group vertelt aan Dagblad Trouw over het bedwelmen van vis aan boord, zodat deze pijnloos gedood worden. Het Urker bedrijf maakt als enige gebruik van deze apparatuur. De Boer koos hiervoor vanwege duurzaamheid. “Daarom wilde ik de vissen verdoven aan de hand van bedwelming.”

Bultrugzalm
De Bultrugzalm voor het eerst waargenomen in Nederland, meldt Wageningen University & Resource. De soort komt oorspronkelijk alleen in de wateren tussen Noord-Amerika en Rusland voor. “Onzeker is nog of de opmars van deze exoot zich zal voortzetten, en of hij een bedreiging kan vormen voor de inheemse Atlantische zalm.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?