Visbranche in de media - week 18

6 mei 2022 Redactie Vismagazine Vismagazine

Problemen voor de Nederlandse kottervloot, de viskwekerij van Kingfish Nederland en de Zeeuwse Oesterzusjes. Wat kwam er deze week over de visbranche voorbij in andere media.

Problemen kottervloot
“De Nederlandse kottervloot gaat gebukt onder peperdure brandstof en opvallend schrale vangsten”, meldt het Noordhollands Dagblad. “Inmiddels zijn al enkele grote lokale kotters opgelegd. De rest van de Helderse vloot zet alle zeilen bij om door te kunnen blijven draaien.”

Koraal bij windmolens
Het Deense energiebedrijf Ørsted gaat experimenteren met het kweken van koraal op het frame van windmolens in de zee bij Taiwan, staat te lezen op Change Inc. “Op deze manier hoopt het energiebedrijf de biodiversiteit rond zijn windmolenparken te verbeteren.”

Onderzoek Schelde
Onderzoekers van Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) voorzien finten in de Schelde van zenders. “We onderzoeken hoe de vissen leven, zodat we hen beter kunnen beschermen”, zegt Ine Pauwels van het instituut op VRT NWS.

Kingfish Nederland
De Volkskrant bezoekt de viskwekerij van Kingfish Nederland. “Kweekvis lijkt een logisch alternatief voor de wildvangst die tegen haar eigen grenzen aanloopt. Bij Kingfish Zeeland weten ze kweek op land – minder schadelijk dan die op zee – rendabel te maken met de kingfish, een makreelsoort voor chique restaurants.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Zee afval
“Meer dan 30 kotters uit Urk hebben vorig jaar een record aan zwerfafval uit de zee gevist”, meldt Omroep Flevoland. “Het gaat om 176.000 kilo. De troep is in Harlingen aan land gebracht, de thuishaven voor veel Urker schepen.”

Zeewolf
HLN spreekt chef Broes Tavernier van restaurant ‘t Vijfde Seizoen in Aalter over zeewolf, een alternatief voor kabeljauw. “De zeewolf is een véél stevigere witvis en proeft nog sappig na het garen.”

Zuiderzeecultuur
RTV Oost bezoekt Vollenhove, waar na jaren van voorbereiding de botterwerf van de VN66 werd geopend. “Met deze werf wil het stadje de rijke Zuiderzeecultuur nieuw leven inblazen.”

Zeeuwse Oesterzusjes
De Zeeuwse Oesterzusjes komen aan bod in PZC. De zussen Charlotte en Sophie Sponselee openen oesters op feesten en partijen. “We zochten een echt Zeeuwsproduct waar je blij van wordt”, zegt Charlotte. “De oester is zo’n product waar je als Zeeuw trots op bent.”

 

Altijd op de hoogte blijven?