Visbranche in de media - week 19

13 mei 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Herbert Wiggerman

Recordomzet voor zalmkweker Mowi, protesten tegen mosselboerderij Colruyt gaan door en kreeftennetten na 2,5 jaar opgevist. Wat lazen we deze week over de branche in andere media?

Krabbenkooien in plaats van boomkor
“De Helderse Eurokotter HD-3 van rederij Bais heeft de boomkorren ingeruild voor krabbenkooien”, meldt Schuttevaer. “In plaats van tong en schol richt de kotter zich op de vangst van Noordzeekrab.”

Recordomzet Mowi
Zalmkweker Mowi realiseerde het eerste kwartaal van 2022 een recordomzet van €1,1 miljard, terwijl het geoogste volume met 96.600 ton lager ligt dan in 2021. De reden is volgens Food Business de hoge zalmprijzen.

Duurzame viskweker
Het Belgische Kanaal Z bezoekt visboerderij Aqua4C in het Oost-Vlaamse Kruishoutem, "een van de grootste, duurzame viskwekerijen ter wereld". De helft van de omegabaarzen die hier gekweekt worden komen in de schappen van supermarkt Carrefour terecht.

Protesten mosselboerderij
De protesten tegen de bouw van de mosselboerderij van Colruyt bij Nieuwpoort gaan door, melden Focus WTV en VRT NWS. Op 8 mei voer een grote groep visser-en pleziervaartuigen met zwarte vlaggen naar de locatie van de zeeboerderij om hun ongenoegen te uiten.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Mosselbanken
“Mosselbank onder water leeft een jaar korter dan die op droogvallend wad”, kopt de Leeuwarder Courant. Die conclusies trokken onderzoekers van Wageningen University & Resource (WUR) op basis van steekproeven over dertig jaar bij 365 mosselbedden.

Verloren kreeftennetten
De Z 282 ‘Jochem’ verloor 2,5 jaar geleden twee kreeftennetten. Nu zijn deze opgevist door schipper Mick Zijlstra van de HD 36. Hij merkte bij het halen dat een van zijn netten wel erg zwaar was, vertelt hij aan Visserijnieuws. “Bij het halen bleek er een ‘heel spulletje’ inclusief dikke rolders en middengewicht aan te hangen.”

Altijd op de hoogte blijven?