Visbranche in de media - week 22

3 juni 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Koos Groenewold

Urker vissers geïrriteerd over de houding minister Henk Staghouwer, hebben mosselen last van lawaai en zalmkwekerij sluit vanwege klimaatcrisis. Wat lazen we de afgelopen week? Een greep uit de media.

Irritatie over minister Henk Staghouwer
“Op Urk is irritatie ontstaan over de houding van landbouwminister Henk Staghouwer rond de brandstofcrisis in de visserij”, meldt De Stentor. “Er is vooral onbegrip over het besluit om geen gebruik te maken van een Europese compensatieregeling voor getroffen bedrijven.”

Fish&Chips uit Urk
Op YouTube plaatste Omroep Flevoland het filmpje Fish and chips met kabeljauw uit Urk’. “Wist je dat die Britten helemaal zelf niet vissen op de kabeljauw die er voor wordt gebruikt? Nee, daar heb je natuurlijk Urkers voor nodig.”

Hebben mosselen last van lawaai
“Heeft een mossel hinder van lawaai?”, kopt de Leeuwarder Courant. Uit onderzoek blijkt dat mosselen hun kleppen half sluiten in reactie op geluidspulsen. Nieuwe experimenten zijn nodig op de schelpdieren last hebben van bijvoorbeeld passerende schepen.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Zorgen om de Schotse zalm
Natuurbeschermers maken zich zorgen over de Schotse zalm, meldt AM Business. “Vorig jaar hebben vissers op de Schotse rivieren 35.693 Atlantische zalmen gevangen. Dat is nog slechts 75 procent van het gemiddelde dat vijf jaar voordien kon worden gemeld.”

Vissers willen perspectief en financiële steun
De visserij heeft het moeilijk door de hoge brandstofprijzen, Brexit en het pulsverbod. PZC: “Vissers hebben dringend behoefte aan perspectief voor de komende tien jaar én financiële steun op de korte termijn. De sector vreest een koude sanering als er niets gebeurt.”

Vis uit de binnenwateren
Vanwege de berichtgeving over Pfas in de Westerschelde vraagt Omroep West zich af of vis uit de binnenwateren in de regio nog wel veilig is om te eten. De conclusie?  “Kwaliteit is top, vergeet vooral de rivierkreeft niet.”

Gevolgen klimaatcrisis zalmkwekerij 
De grootste zalmkwekerij van Nieuw-Zeeland moet noodgedwongen een aantal kweekgebieden afstoten, meldt Joop. De reden? Door de klimaatcrisis is het zeewater te warm geworden waardoor de zalmen massaal sterven.

 

Altijd op de hoogte blijven?