Visbranche in de media - week 24

Haring_foto Petra Haringpartij

Hollandse Nieuwe, melkende oesters en jonge Urker visser blaast de 'Last Post". Wat lazen we deze week over de visbranche? Een greep uit de media.

Hollandse Nieuwe
Deze week vond de traditionele veiling van eerste vaatje weer plaats. De Hollandse Nieuwe zijn weer overal verkrijgbaar en er zijn weer haringparty’s. Dus veel aandacht in de media voor haring. Onder andere in De Telegraaf, AD, De Gelderlander, RTL Nieuws en Tubantia

Melkende oesters
In het Veerse Meer glinsteren melkachtige slierten in het water en dat zorgt voor een bijzonder schouwspel. “Het gaat om een natuurlijk verschijnsel: melkende oesters”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen PZC.

Nieuwe viszaak
De Gelderlander spreekt John van Dommelen van Limbeek. Na een modezaak en een winkel in stenen opent hij nu ook een viszaak in Doesburg. “Ik doe weer wat ik jaren heb gedaan: vis verkopen.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

 

Barbecue
In het Dagblad van het Noorden aandacht voor de populariteit van de barbecue. “Wat traditioneel een mannending was met vlees op kolen en gas, verandert langzaam in een verlengstuk van de keuken met zowel meer vis en gevogelte als groenten en fruit.

Oesters vangen
Charlotte Marres en Olle Swets gaan in Mangiaire op NPO1 op zoek naar onafhankelijke voedselproducenten met een bijzonder verhaal. Met Jan en Barbara Geertsema van de Goede Vissers gingen ze de Waddenzee op voor oesters. “Een hachelijk avontuur in een half-lekke Zodiac.”

Langste Mosseltafel
In Vlissingen werd afgelopen weekend geoefend voor de Langste Mosseltafel. 673 mosselliefhebbers schoven aan. Tijdens het EK Beachvolleybal in 2024 moet de recordpoging plaatsvinden. Zowel Omroep Zeeland als PZC deden verslag.

Last Post
De jonge Urker Job Post blaast de 'Last Post' aan boord van de UK 237, de kotter van zijn familie waarmee hij samen met zijn vader wekelijks op de Noordzee op schol en tong vist. Hiermee wil Post duidelijk maken dat de Nederlandse platvisvloot door de extreem hoge gasolieprijs in grote problemen is gekomen, meldt het Reformatorisch Dagblad.

 

Dossiers
Lees ook
Gemiddeld genomen

Gemiddeld genomen

Voor mensen met een wisselend inkomen bestaat er een interessante mogelijkheid om hun inkomen over drie jaar te middelen en zo inkomstenbelasting terug te ontvangen.

Kabinet trekt € 444 miljoen uit voor aanpassing visserijvloot

Kabinet trekt € 444 miljoen uit voor aanpassing visserijvloot

Minister Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil een kleinere, diversere en duurzamere vissersvloot. Hiervoor trekt het kabinet in totaal € 444 miljoen uit. Dit geld is bestemd voor onder andere sanering en innovaties om de noodzakelijke transitie te ondersteunen.

Koele Noordzeevis

Koele Noordzeevis

Ook deze maand blijft een groot gedeelte van de Noordzeevloot op zondagavond in de havens liggen en vaart niet uit. Want het kan niet uit met de stijgende brandstofprijzen. Dat bovenop andere tegenvallers in de visserij.