De visbranche in de media – week 8

Visserij_Paul Einerhand via Unsplash_2

Foto: Paul Einerhand/Unsplash

Oorlog in Oekraïne, een herintredende visser en de productie van visvervangers. Welke berichten zagen we de afgelopen week voorbij komen in de media?

Oorlog in Oekraïne
Deze week brak er oorlog uit in Oekraïne. Naast alle ellende voor de mensen daar, zijn er zorgen over de economische effecten. Genoemd worden onder andere de economische sancties, hogere productiekosten, en verder stijgende prijzen voor grondstoffen als graan, gas en benzine. Verschillende media, zoals RTL Nieuws en NOS, besteden hier aandacht aan. Ook de economen van ABN AMRO geven eerste inschatting van de effecten van de oorlog op onze economie.

Zeebeleving in museum
In Museum Het Oude Raadhuis op Urk kun je binnenkort zeeziek worden in een oude zeekotter meldt De Stentor. In een van de zalen wordt de stuurhut van een viskotter uit de jaren ’70 nagebouwd, zodat bezoekers het echte leven op zee kunnen beleven.

Zeeoor
In Kokswereld aandacht voor de zeeoor. “Bij het horen van het woord ‘zeeoor’ denk je waarschijnlijk niet meteen aan een parel van een product. En toch is dit precies wat het is! Want zo saai als de naam ‘zeeoor’ klinkt, zo prachtig is zijn schelp en zo veelzijdig is het zilte, zoete vlees.”

De Wilde Noordzee
Er komt een nieuwe film en tv-serie over de Noordzee. Hierin krijgt de Oosterschelde een belangrijke rol, meldt PZC. ‘De Wilde Noordzee’ belicht onder andere windenergie, visserij en natuur.

Water in vlees en vis supermarkt
Pointer besteedt aandacht aan het nieuwe boek van voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. Volgens 'Leugens op mijn bord. Vlees en vis uit de supermarkt verpakking' plegen supermarkten een ‘delict van jewelste met de verkoop van vlees én vis in een plas water’.

Herintredende visser
Omrop Fryslân spreekt Peter Bron. De 54-jarige is een herintreder in de visserij. Dit jaar vaart hij voor het eerst weer uit.

Visvervangers
In de NRC staat een reportage over de productie van visvervangers. De geur namaken is het moeilijkst vertelt Dennis Favier van Seasogood.

Kabeljauw en inktvis
Onderzoekers hebben Kabeljauw en inktvis aangetroffen in het midden van het poolgebied. Dit betekent dat de dieren noordelijker kunnen leven dan eerder aangenomen schrijft C2WLabnews.

Dossiers
Lees ook
Een feestelijk jaar!

Een feestelijk jaar!

De Vereniging Nederlandse Visspecialisten bestaat dit jaar 40 jaar. Een heuglijk feit, waar we dan ook best trots op zijn. En om dat niet ongemerkt voorbij te laten gaan, hebben wij dit jaar meerdere feestelijkheden op de agenda staan.

De nieuwe wereld van schelpen

De nieuwe wereld van schelpen

Schelpen! Van rond tot puntig, van minuscuul tot voetbalformaat, van breekbaar tot stevig, van lomp en lijvig tot slank en gestroomlijnd, van glad tot grillig, van wit tot welke kleur ook.

Vis is de media - Week 37

Vis is de media - Week 37

Steun voor Belgische vissers, nieuw boek Sergio Herman en het NK Palingroken. Wat lazen we de afgelopen week over de vissector? Een greep uit de media.