Visbureau zet pijlinktvis op de kalender

Pijlinktvis Visbureau (7)-kl

Pijlinktvis is een streekproduct uit de Noordzee en daarom is hij toegevoegd aan de Vis van de maand kalender 2019. Om deze vis - die ook volop aanwezig is in de Noordzee - te promoten organiseerde het Visbureau een perslunch bij Pluijms eetbare wereld in IJmuiden.

Visser Wim Melissant legde uit hoe hij inktvis vangt met de flyshoottechniek. Aan de hand van een mini-exemplaar van een flyshootnet vertelde Melissant uitvoerig hoe hij daarmee op pijlinktvis vist. Vanwege de opwarming van de Noordzee kan de pijlinktvis daar goed gedijen en is hij er inmiddels volop aanwezig. Er is geen quotum, dus de vis kan ook in grote hoeveelheden aangeland worden. Daarmee is het een interessant product geworden.

Nico Waasdorp, vishandelaar in IJmuiden en docent bij SVO is enthousiast over de pijlinktvis. Hij toonde de aanwezige pers de diverse soorten en liet zien hoe je deze vis het beste schoonmaakt en fileert. Bijna alles is te gebruiken. En door de vangstmethode beschadigt de vis nauwelijks en is hij goed te verwerken.

Uiteraard  werd de pijlinktvis ook bereid. De kok in Pluijms keuken bereidde vier gerechtjes: gemarineerd in een salade, als wokgerecht, gevuld met spinazie en venkel en als ringetjes. De verse pijlinktvis kan zelfs rauw gegeten worden als je hem opensnijdt en er dunne reepjes van snijdt. Voorwaarde voor een smakelijk gerecht is dat alle zand en inkt eraf gespoeld wordt. Een verse inktvis heeft heldere ogen en een blanke huid.

 
Lees ook
Van fish tot food in Scheveningen

Van fish tot food in Scheveningen

Voor 2019 heeft de stichting Noordzeevis uit Scheveningen verschillende doelen bepaald om meer Noordzeevis op de kaart bij de horeca te krijgen. Dat werd verteld tijdens een communitybijeenkomst bij SVO in Rijswijk. In 2019 staan vier bijeenkomsten op de agenda, het ontwikkelen van een poster met Noordzeevis voor strandtenten en visdetaillisten, een...

Aandacht voor goede vis in Bewuste Visweek

Aandacht voor goede vis in Bewuste Visweek

Bij MSC-gecertificeerde visspecialist Nico Waasdorp in IJmuiden lag tijdens de Bewuste Visweek de Bewuste Viskrant in de winkel. Waasdorp gaf daarmee extra aandacht aan dit evenement rond duurzame en gecertificeerde vis. Deze krant geldt niet alleen voor week 39 (24-30 september), maar blijft actueel met informatie voor de consument over de bewuste...

Voedselverspilling hoofdthema in Stellendam

Voedselverspilling hoofdthema in Stellendam

Het officiële gedeelte van de Dag van de Nederlandse Visserij in Stellendam kende afgelopen zaterdag, 7 juli, één hoofdthema: voedselverspilling. "We zullen het elke spreker vandaag horen zeggen", zei Agnes Leewis, directeur van het Visbureau, die deze dag organiseerde, dit keer in samenwerking met United Fish Auctions. Het evenement, dat elk jaar in...