Visevenementen in juni

Vismagazine_VISSCH

Veel vissersplaatsen organiseren jaarlijks evenementen waarbij vis en de visserij centraal staat. Oude ambachten herleven, vissersboten zijn te bezichtigen, er is muziek, een braderie en/of een vlootschouw. En natuurlijk heel veel vis. Vismagazine zet een aantal van deze evenementen voor de maand juni op een rijtje.

Aaltjesdagen Harderwijk, 7-10 juni

Van 7 tot en met 10 juni vinden de Aaltjesdagen plaats in Harderwijk. Tijdens dit jaarlijkse meerdaagse festival viert Harderwijk het visserijverleden. Zo is er de bokkingrace voor botters, demonstraties visroken, herleven de oude ambachten en treden er shantykoren op. De Aaltjesdagen zijn onlosmakelijk verbonden met paling. Zo zijn er demonstraties en een wedstrijd palingsroken.

Urker Vis Food Festival, 15-16 juni

Dit jaar wordt voor het eerst het culinaire Urker Vis Food Festival georganiseerd. Tijdens dit festival staan er vele Foodtrucks van Foodondernemers uit Urk en omgeving in de historische haven. Zij serveren een keur van visgerechten aan de bezoekers. In de haven liggen de traditionele vissersschepen en authentieke botters. De botters gaan de strijd met elkaar aan in de Ansjoop- en botterrace.

Vlaggetjesdag Scheveningen, 15-17 juni

Met Vlaggetjesdag viert Scheveningen de komst van de nieuwe haring. Naast het happen van de Hollandse Nieuwe is er veel muziek, oude ambachten, de traditionele vlootschouw, het Admiraal varen, de Nautische Markt, Army Green en Oud Hollandse Kinderspelen. Vrijdag 15 juni vindt de grootste Haring Party plaats.

VISSCH Scheveningen, 29 juni -1 juli

De vijfde editie van VISSCH vindt plaats van vrijdag 29 juni tot en met zondag 1 juli in de Scheveningse Visafslag. Het gratis toegankelijke foodfestival laat visliefhebbers zien en proeven wat Scheveningen, haar visserij en de restaurants te bieden hebben. Ieder jaar is er speciale speciale aandacht voor een ‘vergeten Noordzeevis’. Dit jaar is dat de schol. Tijdens VISSCH finisht de Volvo Ocean Race in Scheveningen.

Visserijdag Arnemuiden, 30 juni

Jaarlijks staat Arnemuiden op de laatste zaterdag van juni volledig in het teken van de visserij. De Visserijdag 2018 is op 30 juni. Dit jaar is er op het havenhoofd een Visserijplein. Op het plein staan allerlei kramen met vissersspullen, demonstraties en uitleg over vismethodes, en heel veel verse vis. In de haven kunnen bezoekers visserschepen van toen en nu bekijken.

   
Lees ook
Heel Scheveningen vlagt tijdens Vlaggetjesdag

Heel Scheveningen vlagt tijdens Vlaggetjesdag

Normaal gesproken viert Scheveningen de Hollandse Nieuwe met Vlaggetjesdag. Vanwege de coronacrisis loopt alles dit jaar anders. Daarom roept Stichting Vlaggetjesdag Scheveningen op om de straten op 13 juni op grote schaal te voorzien van vlaggen die Scheveningen eren.

Eens ging de zee hier tekeer

Eens ging de zee hier tekeer

‘Eens ging de zee hier tekeer. Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners’ draait om de geschiedenis van vier families uit verschillende Zuiderzeedorpen: Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Maar het boek gaat om meer dan dat.

Aandacht voor '75 jaar vrijheid' tijdens Vlaggetjesdag in Scheveningen

Aandacht voor '75 jaar vrijheid' tijdens Vlaggetjesdag in Scheveningen

Op 12 juni 2020 viert Scheveningen de Hollandse Nieuwe met Vlaggetjesdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Het thema '75 jaar vrijheid' komt terug op Vlaggetjesdag. Dat blijkt uit de poster van het event die de organisatie deze week presenteerde.