Visgilde Teun v.d. Toorn wint Open Nationale Haring Smaaktest

8 juli 2021 Redactie Vismagazine
Foto: Emile van Aelst

Visgilde Teun v.d. Toorn won op 6 juli de Open Nationale Haring Smaaktest. Voor deze test proefden prominente Nederlanders onder toezicht van een notaris blind haring. Dit jaar konden voor de eerste keer ook niet lokale vishandelaren meedoen aan de test. 

Bij de Open Nationale Haring Smaaktest wordt de haring blind geproefd door prominente Nederlanders. Dit jaar bestond het gezelschap onder andere uit de burgemeesters van Oegstgeest en Katwijk, ex- voorzitter Vereniging van Nederlandse Vishandels Peter van de Laar en Harry Mens. Zij beoordeelden de haring op smaak, vetgehalte, graten, enzovoort en gaven elke haring punten. Notaris Stephanie Schoonhoven van notariskantoor De Clercq telde na afloop van de proeverij alle punten op. 

Winnaar

Met 25 punten kwam Visgilde Teun v.d. Toorns als beste uit de bus. De tweede plaats ging naar Vis van ‘t Hof uit Leiderdorp met 21 punten. En Richard Hartevelts viskiosk aan het Leidse Diamantplein met 20 punten eindigde op de derde plaats. Verschillende vishandelaren hadden op voorhand al aangegeven dat de haring dit jaar goed was, maar minder vet dan vorig jaar.

Dit jaar had de Open Nationale Haring Organisator voor het eerst een open inschrijving. Organisator Bob Goulooze noemde het in een reactie bemoedigend dat veel haringhandels uit het land zich hebben aangemeld. "Deelnemen is belangrijker dan winnen, want alle deelnemers leveren hele goede haring. Deelname is een kwaliteitskeurmerk op zich.”

Prominente proevers

De Prominente Proevers waren dit jaar Emile Jaensch, burgemeester Oegstgeest; Cornelis Visser, burgemeester Katwijk; Gerda Schukking uitgever ‘Leven’; Menno Smitsloo, projectontwikkelaar; Miep Smitsloo, journalist; Peter van de Laar, ex- voorzitter Vereniging van Nederlandse Vishandels en zijn vrouw Gepke; Wim Rijsbergen, voormalig Nederlands Elftal speler; Harry Mens, makelaar en TV maker; Frans van Drimmelen, directeur van public affairsbureau Dröge en Van Drimmelen; Arjen Pels Rijcken, directeur van Collectioneurs.nl; en Joque Mulder, programmamaker.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?