VisHack zoekt experts uit de vissector en daarbuiten

2017 Visserijdag Urk (39)

Samen met FarmHackNL en visser Hendrik Kramer organiseert Stichting de Noordzee op 9 en 10 maart VisHack. Het doel van dit tweedaagse evenement is om na te denken over mogelijkheden om met de inzet van technologie en data ongewenste bijvangst te voorkomen. Dit is een belangrijke stap naar duurzame visserij.

Vragen die aanbod moeten komen zijn:

  • Kunnen vissers gebruik maken van ruimtelijke data en communicatietechnologie om ongewenste bijvangst te vermijden?
  • Kunnen visnetten zo getweakt worden dat ze geen jonge vis of andere ongewenste bijvangst opvangen?
  • Kan de ongewenste bijvangst zo behandeld worden dat de vis dit overleeft zonder schade op te lopen?
  • Kan bijvangst minder ongewenst gemaakt worden door bijvoorbeeld slimme verwerkingsmethodes.

Om deze vragen te beantwoorden zijn experts uit de vissector en daarbuiten nodig. De organisatie is op zoek naar vissers, domeinexperts, coders, developers, data crunchers en andere creatieven. Inschrijven voor de VisHack kan tot 21 februari via de site.

De Hackaton van VisHack vindt plaats op 9 en 10 maart. De voorlopige locatie is het Visserij Innovatiecentrum Stellendam. VisHack wordt ondersteund door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de visserij-organisaties VisNed en de Nederlandse Vissersbond.

Lees ook
Ingrijpende veranderingen Noordzee door windparken

Ingrijpende veranderingen Noordzee door windparken

De grootschalige bouw van windparken zorgt voor ingrijpende gevolgen voor zowel de natuur als voor de ruimtelijke ordening op de Noordzee. Kwetsbare diersoorten komen hierdoor verder onder druk te staan. Tegelijkertijd bieden windparken op zee kansen om, naast duurzame energie, positief bij te dragen aan de onderwaternatuur. Dit blijkt uit een vandaag...

Visrestaurant Zeeën van Tijd opent de deuren

Visrestaurant Zeeën van Tijd opent de deuren

Half februari opende Visrestaurant Zeeën van Tijd de deuren in Roosendaal. Dagelijks serveert het restaurant verse Noordzeevis. Niet alleen de 'bekende soorten', maar ook zogenaamde bijvangst. "Daarin zit nog zoveel wat mensen helemaal niet meer kennen'', zegt eigenaar en kok Tom Dusseldorp over de Noordzee tegen BN de Stem. Dusseldorp heeft een passie...

Segio Herman sluit zich aan bij de NorthSeaChefs

Segio Herman sluit zich aan bij de NorthSeaChefs

Het onderzoeksteam van de Belgische NorthSeaChefs breidt uit met twintig nieuwe chefs uit de cateringsector, hotelscholen en voor het eerst uit Nederland. Onder de nieuwe leden zitten namelijk de Zeeuwse chefs Sergio Herman en Syrco Bakker. Het doel van de NorthSeaChefs is om het duurzame gebruik verbeteren van onbekende en onbeminde Noordzeevis gevangen...