Vishandel Ed Toet & Zn. krijgt oorkonde Noordzeevis uit Scheveningen

5 juli 2021 Redactie Vismagazine
Foto:Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Scheveningse vishandel Ed Toet & Zn. heeft de oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen ontvangen. Voorzitter Matthijs den Heijer overhandigde deze aan Ed Toet vanwege zijn passie voor vis uit de Noordzee en zijn drive om meer bekendheid aan lokaal gevangen vis te geven. 

Ed Toet is geboren en getogen op Scheveningen. Waar vele op Scheveningen hun leven lang in de vis werken is dat bij Ed een ander verhaal. Ed begon bij Het Garnalenhuisje op Scheveningen en werkte daarna 30 jaar in de grafische wereld voordat hij besloot om de vis in te gaan. Een grote carrièreswitch. Toet stond met Viswinkel Albatros Johannes een paar jaar op de markt en toen hij de kneepjes van het vak volledig onder de knie had begon hij voor zichzelf. De winkel in Benoordenhout, Den Haag runt hij volledig in zijn eentje. Maar wanneer het druk is, zoals met de komst van de Hollandse Nieuwe, dan springen zijn zoons Desmond en Fabian bij om een handje te helpen.

Vishandel Ed Toet & Zn. 

Ed werkt nu ruim vier jaar voor zichzelf en heeft in die tijd veel aanpassingen gedaan aan het assortiment. Daar waar het eerst veel voorverpakte en voorgegaarde vis is, is het nu meer kant-en-klaar, gebakken en verse vis. Het grootste deel van die verse vis bestaat uit Noordzeevis uit Scheveningen. Elke ochtend gaat Ed zelf naar de visafslag toe om de vis op te halen die hij gekocht heeft. “Mijn klanten zijn dol op Noordzeevis en vragen er veel naar. Ik verkoop veel tarbot en tong, maar ook veel pieterman, poon en zelfs ook horsmakreel. Het is belangrijk dat mensen weten wat er allemaal zo dichtbij huis zwemt.”

Zijn passie voor het vak trekt klanten niet alleen klanten uit Den Haag. Ten tijde van de uitreiking waren er klanten in de winkel aanwezig die helemaal uit Friesland waren gekomen alleen om de haring van Ed Toet te eten. Ook vindt hij duurzaamheid belangrijk. “Ik kan makkelijk het hele jaar zeebaars verkopen, maar ik adviseer liever een visje dat in het seizoen is.” 

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen. In de Noordzee leven ongeveer 220 verschillende vissoorten. Waarvan op ongeveer 30 soorten commercieel gevist wordt. Toch komt de meeste vis die Nederlanders eten niet uit de Noordzee. Soorten als zalm, tonijn en tilapia worden geïmporteerd. Van de Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, wordt 90 procent geëxporteerd. Dat vindt Stichting Noordzeevis uit Scheveningen jammer. Daarom zet de stichting zich in voor de promotie van vis uit de Noordzee.

Altijd op de hoogte blijven?