Vishandel met grensoverschrijdende klantkennis

29 oktober 2020
Foto: Koos Groenewold

Marijn en Mariëlle Zuidweg hebben tien jaar een goedlopende, exclusieve viswinkel in Knokke gehad, maar staan nu alweer zestien jaar met veel plezier op diverse plekken rondom Goes met hun ambulante handel. Daardoor kunnen ze de situatie in beide landen goed met elkaar vergelijken. Waar in Knokke de exclusieve vissoorten de boventoon voerden, zijn het in Nederland vooral de bekende haring en kibbeling waar de klanten voor komen. Het ondernemersplezier is er niet minder om.

Marijn Zuidweg (52) werkt al zijn hele leven in de vis. Hij startte op zijn 17e bij een vishandel in Goes. Fris van school, maar vervolgens maakte hij zich het vak eigen, inclusief diploma van de Stichting Vakopleiding vis op Tholen. Zijn vrouw Mariëlle (48) wist hij in zijn enthousiasme mee te nemen voor een bijzonder avontuur. “Toen ik 21 was, wilde ik voor mezelf gaan beginnen. Samen met mijn huidige vrouw die toen net 18 was en net van de modevakschool kwam.” Het werd meteen België. “Mijn vader wist een volledig uitgewoond pand net over de grens tussen Sluis en Knokke, maar op het grondgebied van Knokke. Het was een oud tramstation, dat we helemaal vanaf de grond hebben verbouwd. Het was een flinke investering en alles of niets.”

Het werd gelukkig voor de Zuidwegs alles. “Belgen zijn echte viseters. We verkochten heel veel schelp- en schaaldieren en andere vissoorten die in Nederland nauwelijks aftrek vinden in een winkel of ambulante handel. Zo verkochten we naast kreeften, ongepelde garnalen, oesters en gigantisch veel mosselen, producten als zeeduivel en rogvleugel. Dat was dagelijks zoveel dat het door een vrachtwagen uit Nederland werd gelost. Een paar verse vissoorten haalden we in Breskens, maar de schelp- en schaaldieren in Yerseke. We hadden er het publiek voor. De mensen kwamen tot uit Oostende en Brugge naar ons toe.”

Meer weten over Marijn en Mariëlle Zuidweg en hun vishandel Marijn? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 7-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vismagazine en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw!

Altijd op de hoogte blijven?