Vishandel ondersteunt onderzoek naar duurzame palingkweek

130121 Veel glasaal  voor Franse kust

Onder de noemer ‘Adopteer een Vis’ gaan stichting Vis & Seizoen en Versvishandel Jan van As de komende twee jaar Glasaal Volendam ondersteunen. Glasaal Volendam doet onderzoek naar het zelf kweken van paling. Dit meldt stichting Vis & Seizoen.

Voortplantingsmysterie

Glasaal Volendam doet onderzoek naar het opkweken van jonge paling, ook wel glasaal genoemd. De voortplanting van de paling is een mysterie. Glasaal is er in geslaagd om de palingeitjes te bevruchten en larven te kweken. De nieuwe uitdaging is deze larven in leven houden. De oudste larven bleven 28 dagen in leven. De larven hebben een jaar nodig om zich te ontwikkelen tot een glasaal. Het doel van Glasaal Volendam is om in 2020 één glasaal te hebben.

Nieuwe reservoirs

De onderneming wil de investering gebruiken voor nieuwe reservoirs voor de palinglarven. Daarmee kunnen ze het aantal experimenten uitbreiden en is het mogelijk om sneller testresultaten te behalen door experimenten met licht, voeding, zout, zuurstof en stroming.  Wanneer het lukt om de glasaal kunstmatig te kweken, heeft dat een positief effect op de wilde palingpopulatie, die nu onder druk staat.

Lees ook
580.000 jonge palingen uitgezet

580.000 jonge palingen uitgezet

Stichting Dupan heeft ruim 580.000 jonge palingen uitgezet. Op 26 mei werd de natuur in Zuid Holland en Zeeland door zo'n 376.000 palinkjes herbevolkt. Beroepsvissers verspreiden de jonge palingen vanuit Ouddorp over het Grevelingenmeer. De week ervoor waren al 207.000 jonkies uitgezet in Friesland.

Palingsector wil minimum vangstmaat paling verhogen

Palingsector wil minimum vangstmaat paling verhogen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het beter gaat met de palingstand in Nederland. De palingsector vindt dat het aalherstel nog beter en sneller kan. De sector wil daarom de minimum vangstmaat verhogen, van 28 naar 35 centimeter. De Palingvissers plaatsten op hun Facebookpagina het onderstaande artikel van Michel Verschoor.

Poseidon-rapport: EU-Aalverordening nog steeds relevant

Poseidon-rapport: EU-Aalverordening nog steeds relevant

De Europese Commissie heeft het Poseidon-rapport gepubliceerd. Dit rapport vormde de basis van de evaluatie van de Aalverordening door de Europese Commissie in februari 2020. De onderzoekers concluderen dat de EU-Aalverordening nog steeds relevant is, maar beter geïmplementeerd moet worden.