Vishandelaar reageert vol onbegrip op aanhouding wegens illegale vishandel

18 juli 2022 Redactie Vismagazine
foto: Unsplash

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) maakte 5 juli bekend een vishandelaar in Breskens te hebben aangehouden vanwege een vermoeden van illegale vishandel. De vishandelaar Mike de Houck, reageert in PZC vol onbegrip over de inval en noemt het “een storm in een glas water”.

Het Openbaar Ministerie, de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hielden Mike de Houck van de gelijknamige visgroothandel in Breskens aan op verdenking van het illegaal verhandelen van ongeoorloofd gevangen vis. Het bedrijfspand en de woning werd doorzocht en er werden gegevensdragers en administratie in beslag genomen.

Onbegrip

De Houck vertelt in PZC over de inval. Volgens hem ging de inval gepaard met veel machtsvertoon. Hij bracht anderhalve dag in een cel door. Hij zit vol onbegrip over inval. “Hier gebeuren geen rare dingen. We kopen vis in Noorwegen en Denemarken, verwerken die en leveren aan groothandels, supermarkten en viswinkels. Niet meer en niet minder.”

Bij de inval vonden de controleurs slechts vier vistubs met kabeljauw in de vriezer waar geen etiket op zat. Hiervoor kreeg de Bressiaander een waarschuwing. De Houck blijkt nog wel een verdachte in het onderzoek.

Illegale vishandel

“Illegale handel in vis kan een risico voor de voedselveiligheid opleveren”, meldt NVWA. “Wanneer er iets mis blijkt te zijn met een levensmiddel, moet te achterhalen zijn waar het product vandaan is gekomen en aan wie het is geleverd. Deze zogeheten tracering is niet mogelijk als bijvoorbeeld vis buiten de vangstregistratie wordt gehouden. Ook worden de doelstellingen vanuit de visserijwetgeving rond instandhouding en herstel van visstand ondermijnd.”

Bron: PZC

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

 

Altijd op de hoogte blijven?