Vishandelaren positief over kwaliteit Hollandse Nieuwe

23 mei 2022 Redactie Vismagazine Vismagazine

Het is bijna zo ver. Vanaf 15 juni zijn de Hollandse Nieuwe weer overal verkrijgbaar. In aanloop naar het nieuwe haringseizoen zijn vishandelaren positief over de kwaliteit. “Dit jaar zijn ze heel erg vet en goed”, zegt Gerbrand Voerman van Dulk Haasnoot Seafood tegen NOS.

NOS spreekt verschillende vishandelaren over het aankomende seizoen. Volgens hen is de haring dit jaar vroeg volgroeit. En de kwaliteit is goed. “We meten nu echt fors hogere percentages. Moeder natuur loopt dit jaar voor, in vergelijking met de afgelopen decennia”, aldus Voerman. Het betekent dat er eerder begonnen kan worden met de verwerking.

Start haringseizoen

De seizoenstart staat gepland voor 14 juni. Dan vindt – na twee jaar afwezigheid vanwege corona – de traditionele veiling van het eerste vaatje plaats. Het goede doel is Stichting Ambulance Wens. “Wij hopen dat de veiling voor deze goede doelenorganisatie een extra mooie opbrengst geeft die het lange wachten zal rechtvaardigen”, aldus Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau. De volgende dag, 15 juni, zijn de Hollandse Nieuwe weer overal verkrijgbaar.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Vlaggetjesdag

Nu alle coronamaatregelen zijn losgelaten kan de haring weer als vanouds gevierd worden met haringparty’s en andere festiviteiten. Zo is het in Scheveningen op 17 en 18 juni weer Vlaggetjesdag. Dat betekent veel haring, oude ambachten, vlootschouw en muziek. De organisatie verwacht zo’n 160.000 bezoekers.

Het aankomende nummer van Vismagazine heeft als thema haring. Hierin onder andere Visgroothandel Plugge en Vishandel Simonis over de voorbereidingen voor het haringseizoen. Vismagazine 4 verschijnt 24 mei. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af en ontvang negen keer per jaar Vismagazine. 

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?