‘Viskratten echt schoon tot in de moeilijkste hoekjes’

9 september 2020

Snel, veilig, betrouwbaar, hygiënisch en precies. Met minder mankracht kunnen werken, kosten besparen en eventuele financiële en menselijke risico’s voorkomen. Het zijn belangrijke thema’s in de visverwerkende industrie. Van vele kanten en op meerdere niveaus komt de industrie met antwoorden. Vandaag het laatste deel van deze rondvraag met het thema apparatuur met Gustaaf Hoekstra van LETS BV.

LETS BV uit Dronten staat onder meer bekend om de wasmachines voor kratten. Het bedrijf ontwerpt, bouwt en produceert de krattenwassers zelf. Binnenkort is er een nieuwe machine op de markt speciaal voor viskratten, vertelt verkoopdirecteur Gustaaf Hoekstra. “Het idee ontstond doordat een klant vertelde dat hij kratten moeilijk schoon kon krijgen. Het was vooral lastig om de opgedroogde visresten van de handvatten te verwijderen. Dat lukt niet met alleen spoelen. Wij hebben al machines die schoonspuiten onder hoge druk in combinatie met motor gestuurde slijtvaste roterende armen, maar viskratten hebben hele diepe randen waar water in kan blijven staan. En waar water blijft staan, kun je niet goed genoeg schoonmaken. Die diepe rand vormde een probleem voor de klant, omdat kratten standaard op z’n kop worden gewassen.”

Stickers verwijderen

De oplossing die LETS bedacht is om kratten op hun zijkant te zetten, een beetje in een hoek, zodat hij overal scheef staat. Zo kan er nergens water blijven staan. Het water wordt, net als bij de andere machines, gefilterd en hergebruikt. Hoekstra: “De machine wordt wat hoger en na reiniging wordt de krat normaal nagespoeld om de rest van de vervuiling er af te krijgen. We produceren hem nu voor Rodé Vis. Ze kunnen hiermee circa zeshonderd kratten per uur wassen. Dat lijkt heel veel, maar we hebben machines die tot vijfduizend kratten aankunnen. We hebben dit principe eerder toegepast voor andersoortige producten, ook kleiner en groter. Door de toepassing van hoge druk komen we ook steeds verder in het goed verwijderen van stickers. Gezien allerlei eisen wordt ook dat een hot item. Stickers en resten van stickers kunnen bacteriegroei veroorzaken. Bovendien moeten oude stickers onleesbaar zijn.”

Dit is het vierde en laatste deel van deze rondvraag met het thema apparatuur. Lees hier deel 1deel 2 en deel 3 terug. Abonnees van Vismagazine lezen de complete rondvraag online of in Vismagazine 1-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vismagazine en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw!

Altijd op de hoogte blijven?