VisNed doet aangifte tegen Greenpeace

28 september 2020 Paul van de Velde via Pxhere
Foto: Pxhere

Greenpeace wil vandaag, 28 september, tientallen grote keien in de Noordzee gooien langs het Natura 2000-gebied de Doggersbank. Dit gebeurt uit protest tegen de bodemschade die kotters volgens de natuurorganisatie hier aanrichten. Visserorganisaties zijn hier kwaad over en VisNed heeft aangifte gedaan. Dat meldt Dagblad Trouw.

Het storten van de stenen langs de Doggersbank is een actie van de Britse tak van Greenpeace en gebeurt aan de Britse zijde van het natuurgebied. De actievoerders gebruiken hiervoor het Greenpeace-schip Esperanza dat onder de Nederlandse vlag vaart. De is actie is hierdoor juridisch gezien ook Nederlands.

Gevaar voor vissers

Vorige week werden er al 15 grote keien in het water gestort en vandaag en morgen gaan de actievoerders hiermee verder. Visserijorganisaties zijn het hier vanzelfsprekend niet mee eens. “Stenen dumpen in dit gebied is gevaarlijk voor vissers”, reageert Pim Visser van VisNed in Dagblad Trouw.  Daarnaast verstoren de stenen de zeebodem. En ook vindt Visser de acties niet goed voor de overleggen over het Noordzeeakkoord.

Juridische stappen

De visserijorganisatie heeft aangifte gedaan. Greenpeace wierp in 2012 en 2015 ook al stenen in de zee. Destijds stond de rechter deze protestacties toe. Nu ligt de zaak anders volgens Visser omdat Greenpeace Greenpeace nu een internationaal verdrag overtreedt, waarin is vastgelegd dat er geen objecten of afval in de Doggersbank gedumpt mogen worden. 

Bron: Trouw

Altijd op de hoogte blijven?