VisNed krijgt MSC-subsidie voor app om beschermde vis en zeedieren te identificeren

rog_pxhere

Foto: Pxhere

Oceaan Stewardship Fonds van de Marine Stewardship Council (MSC) heeft VisNed een subsidie van £50.000 (ongeveer €57.000) toegekend voor een app waarmee beschermde vis en zeedieren kunnen worden geïdentificeerd. VisNed ontwikkelt de app samen met de vier samenwerkende visserijen in de Joint Demersal Fisheries (JDF) in het Noordzeegebied.

Deze financiële bijdrage zal de ontwikkeling vergemakkelijken van een gebruiksvriendelijke smartphone-app voor de registratie van bedreigde en beschermde (ETP) soorten. De nauwkeurige rapportage van ETP-soorten is een uitdaging aan boord van vissersschepen en vereist voortdurende aandacht. Om dit probleem op te lossen, ontwikkelt VisNed in samenwerking met de JDF-partners een smartphone-app die het mogelijk maakt om ETP-soorten op een gebruiksvriendelijke manier te registreren.

Visserijen over de hele wereld

Het uploaden van foto's tijdens een reis kan helpen bij de identificatie van de soorten en door de locatie te volgen kan de herkomst van de soorten worden gedocumenteerd. Omdat de app meertalig is en gemakkelijk aan te passen aan andere gebieden, kan deze worden gebruikt door visserijen over de hele wereld.

Wouter van Broekhoven, VisNed Science Officer: "De financiering zal een eenvoudig te gebruiken app opleveren die kan worden gebruikt om interacties met ETP-soorten te registreren. De eerder gebruikte spreadsheetbenadering is omslachtig en zeer gevoelig voor onbedoelde fouten en wij geloven dat gebruiksvriendelijkheid de sleutel is tot het verkrijgen van gegevens van goede kwaliteit".

Oceaan Stewardship Fonds

Hidde van Kersen, MSC Program Director Benelux: “We zijn er als keurmerkorganisatie MSC trots op om te werken aan de verduurzaming van visserijen, ook met andere instrumenten dan louter certificering. Vanaf dit jaar ook met dit fonds, waarmee we projecten in de visserijsector kunnen ondersteunen. Het project van CVO is zeer welkom, het pakt een issue aan waar al langer mee wordt geworsteld. Een uitstekende ontwikkeling, en het is mooi daar op deze manier als MSC een bijdrage aan te kunnen leveren.”

In deze eerste financieringsronde heeft het MSC's Ocean Stewardship Fonds meer dan £650.000 (€740.000) aan subsidies uitgekeerd. Vijftien visserijen en onderzoeksprojecten over de hele wereld ontvangen elk tot £50.000 voor projecten die bijdragen aan het verminderen van de impact op beschermde soorten en het aanpakken van achtergelaten vistuig. 

Dossiers
Lees ook
'Ook in de toekomst willen we een lekker visje eten'

'Ook in de toekomst willen we een lekker visje eten'

Sinds vorig jaar richt Marine Stewardship Council (MSC) zich actief op de visspecialisten in Nederland. Reden is de toenemende vraag naar duurzame vis. Inmiddels zijn zeventien visspeciaalzaken MSC-gecertificeerd. Twee pioniers uit Amsterdam en Oss over hoe ze zich onderscheiden met duurzaam gevangen vis.

Arnhemse viswinkel De Zilte Zeemeermin ASC en MSC gecertificeerd

Arnhemse viswinkel De Zilte Zeemeermin ASC en MSC gecertificeerd

Viswinkel De Zilte Zeemeermin in Arnhem mag officieel het ASC en MSC-keurmerk voeren. Het bedrijf van eigenaren Wiebe en Luuk de Haan, twee broers, landelijk bekend als “de visbroertjes”, hebben een enorme passie voor vis en samen ruim 25 jaar ervaring in vakgebied.

VisNed doet aangifte tegen Greenpeace

VisNed doet aangifte tegen Greenpeace

Greenpeace wil vandaag, 28 september, tientallen grote keien in de Noordzee gooien langs het Natura 2000-gebied de Doggersbank. Dit gebeurt uit protest tegen de bodemschade die kotters volgens de natuurorganisatie hier aanrichten. Visserorganisaties zijn hier kwaad over en VisNed heeft aangifte gedaan.