VisNed krijgt MSC-subsidie voor app om beschermde vis en zeedieren te identificeren

8 mei 2020
Foto: Pxhere

Oceaan Stewardship Fonds van de Marine Stewardship Council (MSC) heeft VisNed een subsidie van £50.000 (ongeveer €57.000) toegekend voor een app waarmee beschermde vis en zeedieren kunnen worden geïdentificeerd. VisNed ontwikkelt de app samen met de vier samenwerkende visserijen in de Joint Demersal Fisheries (JDF) in het Noordzeegebied.

Deze financiële bijdrage zal de ontwikkeling vergemakkelijken van een gebruiksvriendelijke smartphone-app voor de registratie van bedreigde en beschermde (ETP) soorten. De nauwkeurige rapportage van ETP-soorten is een uitdaging aan boord van vissersschepen en vereist voortdurende aandacht. Om dit probleem op te lossen, ontwikkelt VisNed in samenwerking met de JDF-partners een smartphone-app die het mogelijk maakt om ETP-soorten op een gebruiksvriendelijke manier te registreren.

Visserijen over de hele wereld

Het uploaden van foto's tijdens een reis kan helpen bij de identificatie van de soorten en door de locatie te volgen kan de herkomst van de soorten worden gedocumenteerd. Omdat de app meertalig is en gemakkelijk aan te passen aan andere gebieden, kan deze worden gebruikt door visserijen over de hele wereld.

Wouter van Broekhoven, VisNed Science Officer: "De financiering zal een eenvoudig te gebruiken app opleveren die kan worden gebruikt om interacties met ETP-soorten te registreren. De eerder gebruikte spreadsheetbenadering is omslachtig en zeer gevoelig voor onbedoelde fouten en wij geloven dat gebruiksvriendelijkheid de sleutel is tot het verkrijgen van gegevens van goede kwaliteit".

Oceaan Stewardship Fonds

Hidde van Kersen, MSC Program Director Benelux: “We zijn er als keurmerkorganisatie MSC trots op om te werken aan de verduurzaming van visserijen, ook met andere instrumenten dan louter certificering. Vanaf dit jaar ook met dit fonds, waarmee we projecten in de visserijsector kunnen ondersteunen. Het project van CVO is zeer welkom, het pakt een issue aan waar al langer mee wordt geworsteld. Een uitstekende ontwikkeling, en het is mooi daar op deze manier als MSC een bijdrage aan te kunnen leveren.”

In deze eerste financieringsronde heeft het MSC's Ocean Stewardship Fonds meer dan £650.000 (€740.000) aan subsidies uitgekeerd. Vijftien visserijen en onderzoeksprojecten over de hele wereld ontvangen elk tot £50.000 voor projecten die bijdragen aan het verminderen van de impact op beschermde soorten en het aanpakken van achtergelaten vistuig. 

Altijd op de hoogte blijven?