Vispaleis Dries van den Berg geopend

Dries vd Berg Harderwijk paling (88)-kl

Het Vispaleis van Dries van den Berg in Harderwijk is geopend: afgelopen zaterdag, 10 november 2018, waren bijna duizend genodigden aanwezig bij de officiële opening van het pand aan de Stephensonstraat. Tevens werd het 40-jarig jubileum van het bedrijf groots gevierd. Vier onderdelen omvat het bedrijf nu: viswinkel, visrestaurant, palingrokerij en palingmuseum. Voor zijn enorme verdiensten voor het bedrijf én voor de visserij in Harderwijk werd Dries van den Berg koninklijk onderscheiden. Hij werd Lid in de orde van Oranje Nassau.

In een zeer goede en hilarische act van 'HKH Prinses Beatrix' en haar 'adjudant Van Deutekom' passeerden al allerlei lovende woorden de revue. Datzelfde deden diverse andere sprekers: de voorzitter Henk Hadders van de Botterstichting uit Elburg, Burgemeester Harm Jan van Schaik en een vertegenwoordigster van het personeel. Allen roemden Dries en zijn zoon en opvolger Peter.

Palingmuseum

Na alle officiële momenten was het tijd voor de officiële opening: Leden van het Gemeentebestuur, inclusief de burgemeester, regen verse palingen aan een stok en togen ermee naar de rokerij. Daar brandde het vuur al en werden de stokken opgehangen en de rookkast in geschoven. Daarna was het woord aan Alex Koelweijn, voorzitter van Dupan, die het enige palingmuseum van Nederland officieel opende. Met een bijdrage van het mRabo Stimuleringsfonds is bovendien een game ontwikkeld, waarmee virtueel paling gerookt kan worden.

'Vis-Efteling'

Maar het meest in het oog springende deel van het bedrijf is toch wel de enorme viswinkel met restaurant. Tot in de kleinste details is vis, visserij en paling terug te vinden: een deel van de toonbank is een boot, evenals de zitjes van het restaurant. Meterslange koelvitrines staan opgesteld, ontwikkeld en geplaatst door Remmerswaal Retail & Design, dat tweeënhalf jaar aan het project werkte. Kijk je omhoog dan zie je een soort Zaanse schans, met een haringkar. Het is de buitenkant van het museum. Zelfs op de toiletten zijn viselementen terug te vinden. Het is een echt Vispaleis, of -zoals Gwyn Remmerswaal het noemt: De Vis-Efteling. Want er is zoveel te zien en te beleven.

   
Lees ook
Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

De Belgische krant Het Laatste Nieuws gaat samen met het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. De krant besteedt de komende weken aandacht aan de verschillende producten. Vismagazine licht er een aantal visproducten uit.

De uitzonderlijke smaak van Waddenpaling

De uitzonderlijke smaak van Waddenpaling

Harm Kay en Lonneke Pijnacker vissen samen op Waddenpaling. Beiden gaven onlangs hun baan als vmbo-docent op om zich volledig te richten op hun passie. In Den Oever verwerken en roken zij hun vangst, verzorgen de verkoop en promoten hun ‘rollende rokerij’ voor workshops in het land.

Demonstratie ambachtelijk roken

Demonstratie ambachtelijk roken

Visbedrijf Dilvis in Akersloot opent zaterdag 15 juni de deuren van de rokerij voor het publiek. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe het proces van het ambachtelijk paling roken eruit ziet.  Ambachtelijk roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Van 9.00 tot 15.00 uur laat een rookmeester van Dilvis zien hoe hij op ambachtelijke...