Vispaleis Dries van den Berg geopend

Dries vd Berg Harderwijk paling (88)-kl

Het Vispaleis van Dries van den Berg in Harderwijk is geopend: afgelopen zaterdag, 10 november 2018, waren bijna duizend genodigden aanwezig bij de officiële opening van het pand aan de Stephensonstraat. Tevens werd het 40-jarig jubileum van het bedrijf groots gevierd. Vier onderdelen omvat het bedrijf nu: viswinkel, visrestaurant, palingrokerij en palingmuseum. Voor zijn enorme verdiensten voor het bedrijf én voor de visserij in Harderwijk werd Dries van den Berg koninklijk onderscheiden. Hij werd Lid in de orde van Oranje Nassau.

In een zeer goede en hilarische act van 'HKH Prinses Beatrix' en haar 'adjudant Van Deutekom' passeerden al allerlei lovende woorden de revue. Datzelfde deden diverse andere sprekers: de voorzitter Henk Hadders van de Botterstichting uit Elburg, Burgemeester Harm Jan van Schaik en een vertegenwoordigster van het personeel. Allen roemden Dries en zijn zoon en opvolger Peter.

Palingmuseum

Na alle officiële momenten was het tijd voor de officiële opening: Leden van het Gemeentebestuur, inclusief de burgemeester, regen verse palingen aan een stok en togen ermee naar de rokerij. Daar brandde het vuur al en werden de stokken opgehangen en de rookkast in geschoven. Daarna was het woord aan Alex Koelweijn, voorzitter van Dupan, die het enige palingmuseum van Nederland officieel opende. Met een bijdrage van het mRabo Stimuleringsfonds is bovendien een game ontwikkeld, waarmee virtueel paling gerookt kan worden.

'Vis-Efteling'

Maar het meest in het oog springende deel van het bedrijf is toch wel de enorme viswinkel met restaurant. Tot in de kleinste details is vis, visserij en paling terug te vinden: een deel van de toonbank is een boot, evenals de zitjes van het restaurant. Meterslange koelvitrines staan opgesteld, ontwikkeld en geplaatst door Remmerswaal Retail & Design, dat tweeënhalf jaar aan het project werkte. Kijk je omhoog dan zie je een soort Zaanse schans, met een haringkar. Het is de buitenkant van het museum. Zelfs op de toiletten zijn viselementen terug te vinden. Het is een echt Vispaleis, of -zoals Gwyn Remmerswaal het noemt: De Vis-Efteling. Want er is zoveel te zien en te beleven.

   
Lees ook
SVH Meesterkok Soenil Bahadoer uitgeroepen tot Paling Patron 2022

SVH Meesterkok Soenil Bahadoer uitgeroepen tot Paling Patron 2022

SVH Meesterkok Soenil Bahadoer van 2-sterren-Restaurant De Lindehof in Nuenen mag zich Paling Patron van het jaar 2022 noemen. Hij is de derde chef die deze titel van Stichting DUPAN mag dragen.

15.000 jonge palingen uitgezet bij Kampen en Zwartewaterland

15.000 jonge palingen uitgezet bij Kampen en Zwartewaterland

Op initiatief van peurvereniging K.I.J.G zijn zaterdag 14 mei in het Ganzendiep, de IJssel en het Zwartewater bij de gemeenten Kampen en Zwartewaterland zo’n 15.000 jonge palingen uitgezet. Deze uitzet moet bijdragen aan het herstel van de palingstand in Nederland.

SEG kiest voor GreenPartner als certificeringspartner

SEG kiest voor GreenPartner als certificeringspartner

De Sustainable Eel Group (SEG) heeft GreenPartner benoemd als conformiteitsbeoordelingsinstantie. GreenPartner gaat als derde partij onafhankelijke certificeringsdiensten verlenen aan bedrijven betrokken bij de handel in Europese paling. Als certificeringspartner regelt GreenPartner de beoordelingen door geaccrediteerde beoordelaars en neemt beslissingen...