Wim van Wijk (links) van Visgroothandel van Wijk & Zonen en Martin Mos van Visgroothandel Mos uit Scheveningen (foto: Willem M. den Heijer).

De maatregelen tegen het coronavirus , zijn voelbaar in alle vezels van de maatschappij. Visserij en vishandel zijn geraakt door de malaise die is ontstaan. Door terugloop van de export en de vraag van ambulante marktverkopers, staan de prijzen onder druk. Zo leert een rondgang langs Scheveningse bedrijven.

De export van vis en visproducten was in de eerste week van maart al enigszins verstoord. Toen de situatie in Italië en Spanje ernstiger werd, kwam de export langzaam maar zeker op een laag pitje te staan. In de laatste week van maart ging er nog mondjesmaat tong en schol naar afzetmarkten in Zuid-Europese landen. Desalniettemin vielen de prijzen voor met name tong niet tegen. De twee kleinste tongsorteringen brachten op 24 maart in Scheveningen nog € 7,24 tot € 8,81 per kilo op. De dag erna eenzelfde prijsbeeld bij een overigens matige aanvoer.

Aangepast visschema

De grootste daling in prijs ondergaan rog, wijting, kleine dorade, horsmakreel en de kleinste sorteringen griet en tarbot. Als gevolg van een groeiende onzekerheid besloten de Producentenorganisaties die aangesloten zijn bij de Coöperatieve Visserij Organisatie in overleg met de handel om vanaf 23 maart een urenregeling in te voeren voor de kotters die per week meer dan 500 kilo tong vangen. Dat zijn er zo’n tachtig en ongeveer dertien Eurokotters. Elke dag is er telefonisch contact en aan het eind van de week evalueren de betrokken organisaties het visschema teneinde aanpassingen door te voeren. In de laatste week van maart overwogen sommige schippers om te stoppen omdat de kosten niet opwegen tegen de baten.

Teruglopende bestellingen

Visprijzen corona 2_Willem den Heijer Maarten Roeleveld heeft de omzet met bijna de helft zien afnemen en maakt zich zorgen.

Maarten Roeleveld heeft de omzet met bijna de helft zien afnemen en maakt zich zorgen (foto: Willem M. den Heijer).

Horecaleveranciers uit Scheveningen kampten vanaf 13 maart met achtergebleven vis en en teruglopende bestellingen. Directeur Arnaud Pronk van Hollandvis had op 25 maart slechts vijftien bestellingen daar waar het bedrijf normaliter bijna 150 klanten afhandelt. “Dat kleine groepje ziet kans zich te onderscheiden door vismaaltijden te bezorgen”, verklaart Pronk.

Martin Mos van Visgroothandel Mos zat op 25 maart nog wel in de mijnzaal maar vertelde dat hij alleen nog wat diepgevroren heek en kibbelingen aan slechts vijf klanten in het oosten van Nederland moest leveren. "De markten in Winterswijk, Emmen en Enschede zijn dicht, dus die ambulante handelaren bestellen niks meer bij ons", zo laat hij weten.

Chaos in Helmond

Op markten die nog open zijn, heerst soms een onaangename sfeer, weet Maarten Roeleveld te melden. “Samen met mijn broer sta ik in Zoetermeer, Zundert, Helmond en Etten-Leur, maar elke gemeente gaat anders met de situatie om. Klanten moeten echt nadrukkelijk aangesproken worden op het naleven van de regels. In Helmond was het een chaos en zijn we op een zeker moment gestopt omdat het zelfs eng werd. We hebben de lokale wethouder hierop aangesproken. In andere gemeenten komen ze gelukkig met hekken en trekken met krijt strepen om duidelijk te maken dat klanten de afstand moeten respecteren. We gaan nog een uiterst onzekere tijd tegemoet”, sombert de Scheveningse vishandelaar.

 

Altijd op de hoogte blijven?