VISSCH zet Noordzeevis op de kaart

Vismagazine_VISSCH

De vijfde editie van het culinaire visfestival VISSCH gaat komende vrijdag van start rondom de Scheveningse Visafslag. Dit gratis toegankelijke foodfestival zet Noordzeevis letterlijk en figuurlijk op de kaart. “Noordzeevis is een van de mooiste streekproducten van Nederland. Het is gezond, duurzaam en veelzijdig en verdient daarom een culinair festival om centraal te kunnen staan”, aldus de organisatie. Van vrijdag 29 juni tot en met zondag 1 juli maken bezoekers van VISSCH kennis met alles wat Scheveningen, de visserij en de Noordzeevis te bieden hebben.

Vergeten Noordzeevis

Ieder jaar staat tijdens VISSCH een ‘vergeten’ Noordzeevis extra in de schijnwerpers. Dit jaar is het de wat ondergewaardeerde schol. Deze wordt in grote hoeveelheden aangeland vanuit de Noordzee, en in bijna dezelfde hoeveelheden direct geëxporteerd naar Zuid-Europa. De organisatie vindt dat "zonde voor zo’n lekkere, duurzame en goed betaalbare vis". In de zomer is de smaak van schol het best. VISSCH festival is dan ook het moment om de schol te (her)ontdekken.

Programma VISSCH 2018

Tijdens het festival geven verschillende chefs uit de regio kookdemonstraties, er zijn workshops vis fileren, foodtrucks, barretjes en een muzikaal programma. Minister Bruno Bruins en wethouder Boudewijn Revis verrichten vrijdag om 17.30 uur de feestelijke opening. Daarna demonstreert chefkok Robert Siedenburg verschillende culinaire bereidingen met schol in de showkeuken.

Ook op zaterdag bereiden verschillende chefkoks hun favoriete gerechten met schol in de showkeuken. Op de uitgebreide VISSCH-tafel liggen wel 35 verschillende soorten Noordzeevis. Deze tafel laat zien wat de vissers allemaal ophalen uit de Noordzee. En tijdens diverse workshops kunnen bezoekers ervaren hoe het is om vis te fileren, oesters te steken en garnalen te pellen.

De zondag is er extra aandacht voor kinderen. Er staan familietafels in de zon aan de haven. Tussen 13.00 en 17.00 uur kunnen de kinderen zich laten schminken en 3D-schilderijtjes knutselen, uiteraard geheel in het thema van het festival.

Lees ook
MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

Veel mensen eten graag van vis. Het is gezond en lekker. Maar niet alle vissoorten zijn verantwoord om te eten. Er is sprake van overbevissing of niet-duurzame vismethoden. Kies daarom bewust. Om hier extra aandacht voor te vragen organiseren MSC en ASC van 23 tot en met 29 september voor de zesde keer Bewuste Visweek.

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

Duurzaamheid staat centraal bij Fish Tales. Het Amsterdamse bedrijf gebruikt alleen 100 procent gecertificeerde vis. Het gaat goed met het bedrijf. In Nederland zijn de producten exclusief te koop bij Albert Heijn en ook in Duitsland gaat het goed. En nu richt Fish Tales zich op de Verenigde Staten.

Bij VISSCH staat vis uit de Noordzee centraal

Bij VISSCH staat vis uit de Noordzee centraal

Het eerste weekend van oktober staat de visafslag in Scheveningen in het teken van VISSCH. Bij dit foodfestival staat de vis uit de Noordzee centraal. VISSCH 2019 vindt plaats van 4 tot en met 6 oktober. VISSCH is een ontmoetingsplek waar bezoekers niet alleen kunnen genieten van vers bereidde vis uit de Noordzee. Ook geven verschillende chefs kookdemonstraties,...