Visscher Seafood kweekt 'all natural zalm'

Zalm_Varlacks_Visscher Seafood

Met Vårlaks ‘all natural zalm’ springt Visscher Seafood in op de vraag van de consument naar duurzame en eerlijke producten. In eerste instantie richt het bedrijf zich hiermee op de Amerikaanse markt. Het nieuwe merk wordt begin mei, tijdens Seafood Expo Global in Brussel gepresenteerd.

“De zalmen groeien op in het noorden van Noorwegen. Het gebied ligt boven de poolcirkel”, aldus Klaas Kramer en Riekelt Nentjes, beide werkzaam op de sales afdeling. “Daar werken we samen met lokale viskwekers, uitsluitend kleinschalige familiebedrijven bedrijven.” Dat biedt voordelen voor Visscher Seafood. “Daardoor kunnen we makkelijk afspraken met de partners maken over onze wensen en eisen. Bij grotere bedrijven is dat lastiger, dan ben je slechts een van de afnemers.”

Verder dan biologisch

Vårlaks gaat volgens kwaliteitsmanager Richard Brouwer verder dan biologisch. “Bij biologisch wordt vooral gekeken naar het voer, dat moet van biologische oorsprong zijn. Daarnaast hebben de vissen meer ruimte en gebruiken we bij deze vis geen toegevoegde hormonen, worden er geen additieven (zoals bijvoorbeeld synthetische kleurstoffen) of antibiotica gebruikt.”

De leefomgeving van de zalm maakt dit mogelijk. “Zeeluis is een plaag voor de zalm. Deze luizen verzwakken de vis. Behandelingen tegen de luis zijn slecht voor het welzijn en de kwaliteit van de zalm. Voor het kweken van de Vaͦrlaks zalm hebben we daarom gekozen voor een plek waar de luizen van nature minder voorkomen. De zeeluizen doen het minder goed in kouder water, en houden niet van brak water. Beide condities gaan op voor deze kweekgebieden: ze liggen dichtbij gletsjers, waar zoet smeltwater zich vermengt met zeewater. De zalmen hebben dus minder last van de zeeluis.”

Ook op andere terreinen zijn aanpassingen gedaan die ten goede komen aan de zalm. “In plaats van met koper behandelde netten worden andersoortige netten gebruikt. Met koper behandelde netten voorkomen aangroei van algen, maar zijn minder goed voor de vissen omdat er wat koper vrij kan komen. In plaats daarvan worden duikers ingeschakeld, die de netten vrij maken van aangroei”,  aldus Brouwer.

Meer weten over de Vårlaks all natural zalm? Lees dan het complete artikel van Naomi Heidinga in Vismagazine 3-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

Dossiers
Lees ook
'Wij kiezen bewust voor de visspecialist

'Wij kiezen bewust voor de visspecialist

Ooit begonnen ze met vis roken als hobby, naast hun werk in de scholfileerderij van hun vader. Inmiddels staan de Jongens van de Fant landelijk bekend om hun gerookte zalm. Sinds de uitbreiding met een extra pand maakt zalm 60 procent van de productie uit.

Slow gerookte zalm bij Jongens van de Fant

Slow gerookte zalm bij Jongens van de Fant

Ooit begonnen ze met vis roken als hobby, naast hun werk in de scholfileerderij van hun vader. Inmiddels staan de Jongens van de Fant landelijk bekend om hun gerookte zalm. Sinds de uitbreiding met een extra pand maakt zalm 60 procent van de productie uit. Het bedrijf op Urk bestaat uit een groothandel, een rokerij met verwerking en een winkel.

Noors bedrijf stopt zalmproductie in Schotland vanwege kwallen en corona

Noors bedrijf stopt zalmproductie in Schotland vanwege kwallen en corona

Aan de Schotse westkust, de schoonste wateren van het Verenigd Koninkrijk, belemmeren kwallen en zeeluis de kweek van zalm. In combinatie met afzetperikelen als gevolg van de coronacrisis heeft de Noorse zalmkweker Grieg besloten te stoppen.