Visscher Seafood kweekt 'all natural zalm'

Zalm_Varlacks_Visscher Seafood

Met Vårlaks ‘all natural zalm’ springt Visscher Seafood in op de vraag van de consument naar duurzame en eerlijke producten. In eerste instantie richt het bedrijf zich hiermee op de Amerikaanse markt. Het nieuwe merk wordt begin mei, tijdens Seafood Expo Global in Brussel gepresenteerd.

“De zalmen groeien op in het noorden van Noorwegen. Het gebied ligt boven de poolcirkel”, aldus Klaas Kramer en Riekelt Nentjes, beide werkzaam op de sales afdeling. “Daar werken we samen met lokale viskwekers, uitsluitend kleinschalige familiebedrijven bedrijven.” Dat biedt voordelen voor Visscher Seafood. “Daardoor kunnen we makkelijk afspraken met de partners maken over onze wensen en eisen. Bij grotere bedrijven is dat lastiger, dan ben je slechts een van de afnemers.”

Verder dan biologisch

Vårlaks gaat volgens kwaliteitsmanager Richard Brouwer verder dan biologisch. “Bij biologisch wordt vooral gekeken naar het voer, dat moet van biologische oorsprong zijn. Daarnaast hebben de vissen meer ruimte en gebruiken we bij deze vis geen toegevoegde hormonen, worden er geen additieven (zoals bijvoorbeeld synthetische kleurstoffen) of antibiotica gebruikt.”

De leefomgeving van de zalm maakt dit mogelijk. “Zeeluis is een plaag voor de zalm. Deze luizen verzwakken de vis. Behandelingen tegen de luis zijn slecht voor het welzijn en de kwaliteit van de zalm. Voor het kweken van de Vaͦrlaks zalm hebben we daarom gekozen voor een plek waar de luizen van nature minder voorkomen. De zeeluizen doen het minder goed in kouder water, en houden niet van brak water. Beide condities gaan op voor deze kweekgebieden: ze liggen dichtbij gletsjers, waar zoet smeltwater zich vermengt met zeewater. De zalmen hebben dus minder last van de zeeluis.”

Ook op andere terreinen zijn aanpassingen gedaan die ten goede komen aan de zalm. “In plaats van met koper behandelde netten worden andersoortige netten gebruikt. Met koper behandelde netten voorkomen aangroei van algen, maar zijn minder goed voor de vissen omdat er wat koper vrij kan komen. In plaats daarvan worden duikers ingeschakeld, die de netten vrij maken van aangroei”,  aldus Brouwer.

Meer weten over de Vårlaks all natural zalm? Lees dan het complete artikel van Naomi Heidinga in Vismagazine 3-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

Dossiers
Lees ook
Toename aanbod gecertificeerde vis in supermarkt

Toename aanbod gecertificeerde vis in supermarkt

Het aanbod van gecertificeerde vis in de Nederlandse supermarkten is wederom toegenomen. In de categorieën vers, diepvries en conserven draagt bijna driekwart (74 procent) van de visproducten het MSC- of ASC-keurmerk voor duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis. Vorig jaar was dat nog 70 procent. Dat blijkt uit de analyse ‘Stand in het schap’...

Drie dagen Seafood Expo in Brussel

Drie dagen Seafood Expo in Brussel

Alle continenten zijn ieder jaar vertegenwoordigd in Brussel tijdens de Seafood Expo Global. Het is de grootste visbeurs ter wereld, waar bezoekers en exposanten uit de hele wereld komen kijken om de nieuwste snufjes op visgebied te ontdekken. Want met zo’n omvang - 10 beurshallen - is er volop te zien, te proeven, te netwerken en te verhandelen. Holland...

Kingfish Zeeland wint SEG-award

Kingfish Zeeland wint SEG-award

Hoogtepunt op de eerste beursdag van de Seafood Expo Global in Brussel is traditiegetrouw de prijsuitreiking ’s avonds van de Seafood Excellence Global Awards voor de beste producten. Dit jaar 37 finalisten uit 12 landen, waaronder Nederland. De twee kanshebbers waren de Ocean Tartinade van Amacore en Kingfish Zeeland met de Dutch Yellowtail. Wederom...