Visscher Seafood kweekt 'all natural zalm'

Zalm_Varlacks_Visscher Seafood

Met Vårlaks ‘all natural zalm’ springt Visscher Seafood in op de vraag van de consument naar duurzame en eerlijke producten. In eerste instantie richt het bedrijf zich hiermee op de Amerikaanse markt. Het nieuwe merk wordt begin mei, tijdens Seafood Expo Global in Brussel gepresenteerd.

“De zalmen groeien op in het noorden van Noorwegen. Het gebied ligt boven de poolcirkel”, aldus Klaas Kramer en Riekelt Nentjes, beide werkzaam op de sales afdeling. “Daar werken we samen met lokale viskwekers, uitsluitend kleinschalige familiebedrijven bedrijven.” Dat biedt voordelen voor Visscher Seafood. “Daardoor kunnen we makkelijk afspraken met de partners maken over onze wensen en eisen. Bij grotere bedrijven is dat lastiger, dan ben je slechts een van de afnemers.”

Verder dan biologisch

Vårlaks gaat volgens kwaliteitsmanager Richard Brouwer verder dan biologisch. “Bij biologisch wordt vooral gekeken naar het voer, dat moet van biologische oorsprong zijn. Daarnaast hebben de vissen meer ruimte en gebruiken we bij deze vis geen toegevoegde hormonen, worden er geen additieven (zoals bijvoorbeeld synthetische kleurstoffen) of antibiotica gebruikt.”

De leefomgeving van de zalm maakt dit mogelijk. “Zeeluis is een plaag voor de zalm. Deze luizen verzwakken de vis. Behandelingen tegen de luis zijn slecht voor het welzijn en de kwaliteit van de zalm. Voor het kweken van de Vaͦrlaks zalm hebben we daarom gekozen voor een plek waar de luizen van nature minder voorkomen. De zeeluizen doen het minder goed in kouder water, en houden niet van brak water. Beide condities gaan op voor deze kweekgebieden: ze liggen dichtbij gletsjers, waar zoet smeltwater zich vermengt met zeewater. De zalmen hebben dus minder last van de zeeluis.”

Ook op andere terreinen zijn aanpassingen gedaan die ten goede komen aan de zalm. “In plaats van met koper behandelde netten worden andersoortige netten gebruikt. Met koper behandelde netten voorkomen aangroei van algen, maar zijn minder goed voor de vissen omdat er wat koper vrij kan komen. In plaats daarvan worden duikers ingeschakeld, die de netten vrij maken van aangroei”,  aldus Brouwer.

Meer weten over de Vårlaks all natural zalm? Lees dan het complete artikel van Naomi Heidinga in Vismagazine 3-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

Dossiers
Lees ook
Transport van levende zalm over water

Transport van levende zalm over water

In de tientallen inhammen en baaien van de Schotse Shetlandeilanden bevinden zich vele kweekkooien, gevuld met zalmen. Wanneer de zalmen consumptiegeschikt zijn, gaan ze naar de wal. Transport over water van levende zalm is daarom onmisbaar.

Meer Noordzeevis op het (restaurant)bord

Meer Noordzeevis op het (restaurant)bord

De roep om meer Noordzeevis te eten, klinkt al geruime tijd. Verschillende partijen promoten deze onbekende en onbeminde vis. Stichting Noordzeevis uit IJmuiden en Scheveningen proberen (jonge) consumenten, horeca en viswinkels te bereiken. NorthSeaChefs stimuleert chefs om onbekende Noordzeevissen als heek, wijting en pieterman op de menukaart te zetten.

Virtuele visbeurs - Fabrikanten over productintroducties 2020

Virtuele visbeurs - Fabrikanten over productintroducties 2020

Door de coronacrisis kan iedereen in de visbranche elkaar even niet live ontmoeten op de beursvloer. Zo is de Seafood Expo Global in Brussel dit jaar afgelast. Pas in 2021 is in Barcelona de volgende beurs in real life. Vismagazine neemt het voortouw voor een Virtuele Voorjaarsvisbeurs. Ontdek wat er leeft bij visleveranciers en welke productinnovaties...