Visscher Seafood neemt belang in biologische zalmkwekerij

Visscher Seafood_Schotse zalmkwekerij

Urker visbedrijf Visscher Seafood heeft een controlerend belang verworven in de Schotse biologische zalmkweker Organic Sea Harvest. Visscher Seafood was al jaren aan het project verbonden en is nu mede-eigenaar.

Organic Sea Harvest is opgericht in 2016 en verwacht de eerste zalm te oogsten in de zomer van 2021. De onderneming beschikt over 2 farm­licenties en heeft een optie op nog 3 vergunningen rondom het Isle of Skye in Schotland. Iedere licentie biedt de mogelijkheid tot het houden van 2.500 ton zalm. Biologische zalm is met nog geen 2% van het wereldwijd totale volume aan gekweekte zalm een echte nichemarkt. Kwaliteits-
manager Richard Brouwer: ‘’Biologische zalm aquacultuur onderscheidt zich van conventionele methodes door de grotere leefruimte voor de zalm en ­langere rustperiodes na het oogsten.”

Volgens algemeen manager van Visscher Seafood Tim Brouwer past de deelname perfect binnen de strategie van het bedrijf. ‘’Om meer onderscheidend te zijn, hebben wij begin 2016 onze strategie aangescherpt. We zijn volledig overgestapt op pure producten uit de Noord-Atlantische Oceaan met biologische zalm als speerpunt.’’
In 2015 bedroeg de omzet nog 35 miljoen euro, over boekjaar 2019 ­realiseerde het bedrijf een omzet van 135 miljoen euro.

Met de investering in Organic Sea Harvest kiest Visscher Seafood voor grondstofgarantie. Brouwer: ‘’De Europese zalmverwerkingscapaciteit neemt ieder jaar exponentieel toe, wij verwachten dat een businessmodel dat alleen rust op visverwerking steeds verder wordt uitgehold. Voor ons is verticale ketenintegratie een logische stap. Met Organic Sea Harvest in Schotland en ons aquacultuur concept VÅRLAKS in Noorwegen, beheren we de keten van eitje tot eindproduct. Voorwaarts zijn we ook met mooie projecten bezig; zo breiden we volgend jaar onze fabriek op Urk uit en openen we een vestiging in de Verenigde Staten. Waardoor het mogelijk wordt om onze producten zonder tussenpersonen direct aan de ­Amerikaanse retail te leveren.’’

Dossiers
Lees ook
Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

De Tweede Kamer neemt vier moties aan ter bevordering van biologische landbouw en voeding. Op 25 mei kreeg de motie van D66 en CDA voor een ‘supermarkten convenant’ steun vanuit de ruime meerderheid. De Kamer steunt ook voorstellen om biologische landbouw en bloembollenteelt aantrekkelijker te maken.

'Wij kiezen bewust voor de visspecialist

'Wij kiezen bewust voor de visspecialist

Ooit begonnen ze met vis roken als hobby, naast hun werk in de scholfileerderij van hun vader. Inmiddels staan de Jongens van de Fant landelijk bekend om hun gerookte zalm. Sinds de uitbreiding met een extra pand maakt zalm 60 procent van de productie uit.

Meer consumenten kopen biologisch

Meer consumenten kopen biologisch

Consumenten kopen vaker biologisch. Uit onderzoek van GfK blijkt dat de aankoopfrequentie van biologische voedingsmiddelen in 2020 steeg met 7 procent. Dat meldt brancheorganisatie Bionext met een persbericht.