Visserij in de Biesbosch door de jaren heen

Visserij in de biesbosch

‘Verhalen uit de Biesbosch’ is een serie boeken over cultuurhistorische, landschappelijke en natuurlijke wetenwaardigheden van de Biesbosch. In het vijfde deel van de reeks staat de visserij in het natuurgebied centraal.

‘Visserij in de Biesbosch door de jaren heen’ is is geschreven door de deze zomer overleden natuurbeschermer Jan van der Esch. Hij interviewde in de jaren zeventig tientallen oud-beroepsvissers. Het boek geeft een beeld van de visserij in het natuurgebied en bevat veel foto’s.

“Vlak voor de Tweede Wereldoorlog verdienden nog zo’n 60 beroepsvissers uit de Biesboschdorpen de kost met visserij in de kreken en killen en op de rivieren. Zij waren de opvolgers van de bijna industriële visbedrijven van een halve eeuw daarvoor. En nog eerder van de steekvisserij die in de Gouden Eeuw zelfs coöperatieve vormen aannam. Er waren ook scharrelaars, stropers, boeren, griendwerkers en andere buitenlui die graag een graa(n)tje van de enorme visrijkdom van de Biesbosch meepikten.”

Prijs 12,95 | Bestellen via https://biesboschboek.nl

Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal!  

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Vis in de media | Week 12-2023

Vis in de media | Week 12-2023

Protesten Duitse garnalenvissers, Minister Piet Adema over de toekomst van de garnalenvisserij en pilot plantaardige proteïne voor zalm. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Wat staat er op het programma van de Nationale Kennisdag Visserij 2023

Wat staat er op het programma van de Nationale Kennisdag Visserij 2023

Kennisplatform Vistikhetmaar organiseert samen met het Visserij Innovatie Netwerk op 24 maart bij het Scheepvaart en Transportcollege in Rotterdam de Nationale Kennisdag Visserij 2023. Het programma staat in het teken van voedsel uit de zee.

Nooit verloren

Nooit verloren

Voor de visserijsector tekent zich een inktzwart scenario af. Nederlandse vissers roepen de noodtoestand uit en vragen koning Willem Alexander in een brandbrief om hulp. De vissers vrezen voor de toekomst van de sector.