Visserijorganisaties in gesprek met minister

Visserij_Paul Einerhand via Unsplash

In de visserijsector bestaat veel onvrede over de saneringsregeling voor de vissers die minister Henk Staghouwer eind juli afkondigde. Verschillende vertegenwoordigers uit de visserijsector zijn hierover in gesprek met de minister. Een van hen is Geert Meun van VisNed.

Aan Omroep Flevoland vertelt Geert Meun dat de vissers in de huidige regeling geen vergoeding krijgen voor de vangstrechten terwijl ze deze wel moeten inleveren. Onterecht, vindt Meun. “Je hebt namelijk ondernemers met een quotum van duizend kilo en je hebt ze van 100.000 kilo. En ze krijgen toch dezelfde vergoeding voor het schip dat ze inleveren.”

Samen met andere vertegenwoordigers ging hij in gesprek met de minister. Hij denkt dat de minister “ontvankelijk” is voor de argumenten. De saneringsregeling start vandaag (1 september), maar Meun hoopt dat deze toch aangepast kan worden. De startdatum kan verschoven worden en ook kunnen eventuele regels met terugwerkende kracht worden ingevoerd. Hij adviseert vissers die overwegen gebruik te maken van de saneringsregeling nog even te wachten of de in te dienen onder voorbehoud dat de voorwaarden nog veranderen.

Bekijk hieronder het gesprek van Meun met Omroep Flevoland.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Veel garnalen bij Zeeuwse kust

Veel garnalen bij Zeeuwse kust

Er zwemmen momenteel heel veel garnalen voor de Zeeuwse kust. Vissers meldden recordvangsten van 3.000 tot 6.000 kilo per week. Voor de Zeeuwse kust vissen daardoor ook veel kotters uit de noordelijke provincies. Dat meldt Omroep Zeeland.

Kottervisserij in donkerrode cijfers

Kottervisserij in donkerrode cijfers

Visserij in Cijfers van Wageningen University & Research was dit jaar voorzien van een rouwrandje. Over de eerste acht maanden van 2022 lijden kottervissers een verlies van 20 mil­joen euro. Mosselsector en vishandel staan nog wel in de plus.

In 2023 mogen Noordzeevissers meer kabeljauw vangen

In 2023 mogen Noordzeevissers meer kabeljauw vangen

De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) heeft besloten om het vangstadvies kabeljauw in de Noordzee, het oostelijke Kanaal en het Skagerrak te verhogen. Het advies voor 2023 verandert in 26.008 ton.