Harde uitspraken Britse onderminister over Brexit

noordzee

De visserijsector is al langere tijd bezorgd over de gevolgen van de Brexit. Deze zorg wordt  bevestigd door uitspraken van de Britse onderminister voor de Brexit David Jones tijdens een diner. Hij heeft gezegd dat de Nederlandse vissers minder toegang gaan krijgen tot de Britse wateren.

Harde opstelling

Deze harde opstelling kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse visserij. Volgens BNR kan dit zelfs een halvering van de sector betekenen, omdat vijftig procent van de visvangst uit Britse wateren komt.

SGP

De SGP vindt dat de regering de visserij bovenaan hun prioriteitenlijstje voor de Brexit-onderhandelingen moet zetten. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf: “Rutte, Koenders en Van Dam moeten gaan knokken voor onze visserijbelangen. En dan niet alleen op papier. Van Dam moet heel snel gaan praten met zijn Britse evenknie George Eustice. Als de Britten moeilijk doen, kunnen wij dat ook. Ze moeten goed beseffen dat 80 procent van de Britse export van vis naar de EU gaat. Met andere woorden: het is in het belang van zowel Nederland als van Groot-Brittannië om er samen in goede harmonie uit te komen.”

Vexit

De SGP vindt dat desnoods ingezet moet worden op een Vexit waarbij afspraken over het visserijbeleid in de Noordzee gemaakt worden door alle landen die grenzen aan de Noordzee. Dijkgraaf: “Er wordt nu al apart onderhandeld met bijvoorbeeld Noorwegen over het vissen in elkaars wateren. Daar komt Groot-Brittannië bij. Bovendien dreigt er een onwerkbare aanlandplicht. Is het niet veel beter om het visserijbeleid gewoon uit de Europese Unie te halen?”

Lees ook:

 
Lees ook
‘2020 wordt een sleuteljaar’

‘2020 wordt een sleuteljaar’

Drie belangrijke ontwikkelingen zorgen ervoor dat Diek Parlevliet, voorzitter van het Nederlands Visbureau 2020 ziet als sleuteljaar voor de vissector. “Dat er een andere wind zal waaien is duidelijk. Dit wordt een jaar waarvan we later zeggen: toen is het begonnen.” Hij deed zijn visie uit de doeken tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van het Nederlands...

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

250 deelnemers, waarvan 50 uit het buitenland, een keur aan nationale en internationale sprekers, een drukbezochte beurs. De Schelpdierconferentie van 2020 overtrof de vijf voorgaande edities.

Buitenlandse vissers houden na Brexit 'goede toegang' tot Britse wateren

Buitenlandse vissers houden na Brexit 'goede toegang' tot Britse wateren

Buitenlandse vissers blijven ook na de Brexit 'goede toegang' houden tot de Britse wateren. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab gezegd in een interview met de BBC. Hoe die toegang er precies uit komt te zien is onbekend.