Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

6 januari 2020
Foto: EMK

Eind 2020 werden de visquota voor 2020 vastgesteld.  Zowel tong als schol ontwikkelen zich goed. Dit betekent dat de Nederlandse vissers in 2020 meer tong en iets minder schol mogen vangen. De vissers zijn blij met de boodschap laat EMK weten, maar ze zijn het geroep van ngo’s over overbevissing meer dan beu. 

Schol en tong zijn de belangrijkste commerciële soorten voor de sterk geslonken Nederlandse kottervloot. Het scholquotum is met 3 procent verlaagd en dat van tong met 40 procent verhoogd. Beide platvisbestanden ontwikkelen zich gunstig volgens de onderzoekers van ICES. Verschillende ngo’s zoals NEV, SDN en ‘Our Fish’ zijn het niet eens met de visquota en vinden dat de EU-ministers zich meer hadden moeten zetten om overbevissing te stoppen. De ngo’s menen dat het slecht gaat met de visbestanden in de Noordzee, aldus EMK. 

Met de kabeljauw gaat het inderdaad minder goed dan verwacht. Van deze soort mag nog maar 50 procent van de hoeveelheid van 2019 gevangen worden. Voor koolvis daalt de toegestane vangst met 15 procent. Deze twee rondvisbestanden zijn geen doelsoorten voor de Nederlandse vloot, wel voor vissers uit Schotland, Duitsland en Denemarken. EMK: "Overigens is de daling van het kabeljauwbestand niet veroorzaakt door visserij. Kabeljauw trekt noordwaarts en moet in de noordelijke Noordzee hevig concurreren om voedsel met heek en schelvis die er uitstekend voor staan."

Volgens NEV gaat het bijzonder slecht met veel soorten haaien en roggen. "De Nederlandse kottervissers, vooral zij die in het zuidelijke deel van de Noordzee vissen, zien de laatste jaren juist een toename van rog en haai", zegt EMK. "Vooral in het laatste kwartaal. Dat hebben onderzoeksreizen met praktijkschepen de afgelopen drie jaar ook aangetoond. Het gaat vooral om hondshaai, gladde haai, stekelrog, gevlekte rog en blonde rog. De overige soorten haai en rog (o.a. sterrog, grootoogrog, golfrog en zandrog) komen al decennialang, en wellicht zelfs al eeuwenlang, in veel kleinere populaties voor."

Bij tong speelt dat volgens EMK ook. Hondstong en de smakelijke zandtong komen in kleinere populaties voor. Afhankelijk van de locatie verschijnen zandtong in de zuidelijke Noordzee en hondstong in het noordoostelijke deel in de vangst. Alle tong kan niet over één kam geschoren worden. "Gelet op het feit dat de Noordzee een van de meest gereguleerde zeeën ter wereld is en iedereen op www.marinetraffic.com kan zien waar de vloot uithangt, is overbevissing vrijwel uitgesloten. Daar komt bij dat de Noordzee ook nog eens een van de meest productieve zeeën ter wereld is."

Altijd op de hoogte blijven?