Vissers minder enthousiast over opruimen zeeafval

Visserij_Paul Einerhand via Unsplash

Foto: Paul Einerhand/Unsplash

Vissers verliezen animo voor opruimen zeeafval. Ze zien in de media dat ngo’s miljoenen ontvangen voor hun opruimcampagnes, terwijl vissers sinds 2001 dit geheel vrijwillig en zonder vergoeding al doen. Dat schrijft vissersorganisatie Eendracht Maakt Kracht (EMK) op Facebook. 

Met het vuilvisproject 'Fishing for litter' ruimden vissers volgens EMK al miljoenen kilo’s zeeafval op. Deelname aan dit project betekent dat vissers het afval dat in de netten beland, verzamelen aan boord in big bags. Bij terugkomst in de haven haalt de een afvalverwerkingsdienst het zeeafval op en biedt het voor recycling en overige verwerking aan. 'Fishing for litter' is een initiatief van KIMO, een internationale vereniging van kustgemeenten met gemeenschappelijke belangen op en aan de Noordzee.

De opruimacties van de vissers zijn niet te vergelijken met vuil oprapen dat op het strand ligt. EMK: “Op zee is het een ander verhaal. Stukken plastic en metaal die vastgehaakt zitten in de netten en eruit gepeuterd moeten worden. Lekker klusje als het windkracht zeven is. Veelal glad vanwege aangroei of haarscherpe kanten as gevolg van erosie door het zand op de bodem. Dan moet het afval ook nog eens in big bags gedaan worden die elders op het open dek staan vastgesjord, want anders slaan ze overboord.” 

Dossiers
Lees ook
Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de visbranche?

Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de visbranche?

In de media verschijnen regelmatig berichten die interessant zijn voor de visbranche. Wat kwam er afgelopen week allemaal voorbij?

Geen Europees verbod palingvisserij

Geen Europees verbod palingvisserij

Voor Nederlandse palingvissers was het eind vorig jaar opnieuw spannend. Op basis van een nieuw ICES-advies dreigde een algeheel Europees vangstverbod op paling. Met inzet van het ministerie van LNV wisten belangenbehartigers DUPAN (kweek) en Netviswerk (palingvissers) verdere inperking van vangstrechten te voorkomen.

'Voedsel uit de natuur beter voor onze gezondheid'

'Voedsel uit de natuur beter voor onze gezondheid'

Via het YouTube kanaal ‘Wat Eddie’ plaatsen een aantal boerinnen vlogs waar ze laten zien hoe het er op de boerderij aan toe gaat en hoeveel kwaliteit voedsel uit Nederland heeft. Onlangs bezochten twee van het Scheveningen en spraken met EMK en Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.