Vissers minder enthousiast over opruimen zeeafval

11 januari 2022 Paul Einerhand via Unsplash
Foto: Paul Einerhand/Unsplash

Vissers verliezen animo voor opruimen zeeafval. Ze zien in de media dat ngo’s miljoenen ontvangen voor hun opruimcampagnes, terwijl vissers sinds 2001 dit geheel vrijwillig en zonder vergoeding al doen. Dat schrijft vissersorganisatie Eendracht Maakt Kracht (EMK) op Facebook. 

Met het vuilvisproject 'Fishing for litter' ruimden vissers volgens EMK al miljoenen kilo’s zeeafval op. Deelname aan dit project betekent dat vissers het afval dat in de netten beland, verzamelen aan boord in big bags. Bij terugkomst in de haven haalt de een afvalverwerkingsdienst het zeeafval op en biedt het voor recycling en overige verwerking aan. 'Fishing for litter' is een initiatief van KIMO, een internationale vereniging van kustgemeenten met gemeenschappelijke belangen op en aan de Noordzee.

De opruimacties van de vissers zijn niet te vergelijken met vuil oprapen dat op het strand ligt. EMK: “Op zee is het een ander verhaal. Stukken plastic en metaal die vastgehaakt zitten in de netten en eruit gepeuterd moeten worden. Lekker klusje als het windkracht zeven is. Veelal glad vanwege aangroei of haarscherpe kanten as gevolg van erosie door het zand op de bodem. Dan moet het afval ook nog eens in big bags gedaan worden die elders op het open dek staan vastgesjord, want anders slaan ze overboord.” 

Altijd op de hoogte blijven?