Vissers moeten nauw samenwerken om te overleven
De visserij staat onder druk. Denk aan de onzekerheid rondom de Brexit en de puls, de bedreiging van de oesterboorder en de bouw van windparken op de Noordzee. Vissers kunnen deze bedreigingen het beste het hoofd bieden door nauw te gaan samenwerken. Dat is de rode draad in de innovatieagenda 'Verbinden en versterken Visserij Zuidwest-Nederland' dat 14 december werd gepresenteerd tijdens de Visserijtop 2018 in Kamperland.
De visserij is een economisch belangrijke sector voor de regio Zuidwest Nederland. De economische waarde bedraagt bijna 1,4 miljard euro en ongeveer 3200 personen zijn voor hun dagelijkse inkomsten afhankelijk van de visserij. En deze belangrijke sector heeft het moeilijk. "Veranderende maatschappelijke inzichten, klimaatverandering, nieuwe natuurlijke vijanden, het ruimtebeslag dat andere gebruiksfuncties op de kustwateren leggen, onzekerheden rond de Brexit en de pulsvisserij zijn uitdagingen waarmee de visserij in meer of mindere mate geconfronteerd wordt", aldus de provincie Zeeland.
Innovatieagenda Visserij Zuidwest-Nederland
Om de positie van de sector ondanks alle bedreigingen te kunnen handhaven hebben vissers, toeleveranciers, verwerking, handel, dienstverlening, provincie, gemeenten en kennisinstellingen de handen ineen geslagen. De innovatieagenda 'Verbinden en versterken Visserij Zuidwest-Nederland' is het resultaat. In deze agenda staan de belangrijkste opgaven voor de verschillende onderdelen van de visserij en hoe ze dit aan gaan pakken.
De hele visserijketen moet zich - volgens de agenda - richten op een grotere afzet en de markt beter bedienen met nieuwe producten zoals gemak. Nieuwe duurzame vis- en kweektechnieken is het uitgangspunt voor de producenten. Andere belangrijke zaken zijn het opleiden van jongeren, het behoud van het visareaal en samenwerken bij dijkverzwaringen.
Voor de afzonderlijke onderdelen stelt de agenda de volgende uitdagingen. De kreeftenvisserij moet het leefgebied van de kreeften vergroten door bijvoorbeeld een rif van stortsteen aan te leggen. De platvisserij moet op zoek naar een alternatief voor de puls. Ook de oestersector moet zich richten op nieuwe kweekmethoden en nieuwe markten. De mosselsector moet de keten versterken en de mossel promoten als gezond en veilig voedsel.
Lees hier de innovatieagenda 'Verbinden en versterken Visserij Zuidwest-Nederland'
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Vis in de media | Week 12-2023
Protesten Duitse garnalenvissers, Minister Piet Adema over de toekomst van de garnalenvisserij en pilot plantaardige proteïne voor zalm. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.
Wat staat er op het programma van de Nationale Kennisdag Visserij 2023
Kennisplatform Vistikhetmaar organiseert samen met het Visserij Innovatie Netwerk op 24 maart bij het Scheepvaart en Transportcollege in Rotterdam de Nationale Kennisdag Visserij 2023. Het programma staat in het teken van voedsel uit de zee.
Checklist voor verantwoorde duurzaamheidsreclames gelanceerd
BvA netwerk van merkleiders lanceert de Gids voor Duurzaamheidsclaims met bijbehorende Checklist. Met deze gids wil bvA marketeers en hun bureaus ondersteunen bij het maken van verantwoorde reclame op het gebied van duurzaamheid.