Steun voor 'wake up call' van vissers

De Noordzee is een attractiepark geworden voor ngo's en energiebedrijven. Dat zeggen  Nederlandse en Vlaamse vissers. Ze zeggen ook dat er steeds minder ruimte op zee is om te vissen. Federaal parlementslid Daphné Dumery (N-VA) en Vlaams Parlementslid Sabine Vermeulen (N-VA) steunen de 'wake up call' van de vissers die de visgronden in de Noordzee willen behouden. De parlementsleden roepen op om bij het herzieningsproces van het Marien Ruimtelijk plan rekening te houden met de visserijsector.

Europees visserijbeleid

Vlaamse en Nederlandse vissers groepeerden zich in een aktiecomité dat stelt dat er teveel knelpunten zijn in de Europese aanlandingsplicht. Ze pleiten daarbij ook voor het behoud van ruimte op zee.

De visserij wordt vooral door Europa geregeld en deze regelgeving bepaalt ook dat er steeds meer gebieden in  de Noordzee tot beschermde natuur verklaard worden. Hierdoor moeten vissers telkens op zoek naar nieuwe gebieden om te vissen.

Het actiecomité vraagt ook inspraak bij de aanleg van windmolenparken. Deze worden vaak in goede visgebieden gebouwd en zijn nadien verboden voor visserijactiviteiten.

Marien Ruimtelijk Plan

Het huidige Marien Ruimtelijk Plan (MRP), dat alle activiteiten op zee in evenwicht moet brengen loopt tot 20 maart 2020. Concreet betekent dit dat het herzieningsproces nog deze legislatuur zal worden opgestart en zelfs gefinaliseerd. Dit betekent ook dat de politiek kan bijsturen.

Brexit

Er hangt bovendien nog onzekerheid boven het hoofd van de vissers met de op til staande Brexit. Als de Britten uit de unie stappen, worden ze opnieuw baas over hun visserijrechten, terwijl de Vlaamse vissers de helft van hun vangst uit Britse wateren halen. Een Brexit zou dit wel eens kunnen veranderen.

Lees ook
‘Laat de wetenschap leiden bij de beslissing over puls’

‘Laat de wetenschap leiden bij de beslissing over puls’

In het Financieele Dagblad waarschuwen Christien Absil, directeur Good Fish Foundation, Floris van Hest, directeur Stichting De Noordzee en Irene Kingma, directeur Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (haaien en roggen) voor het 'Kafkaëske Europese proces' waarin de pulsvisserij terecht is gekomen. Ze schrijven: "Politici zouden op zijn minst de resultaten...

Europarlementariër bezorgd over Britse visserijwet

Europarlementariër bezorgd over Britse visserijwet

Michael Gove, de Britse minister van visserij, presenteerde op 25 oktober een nieuwe visserijwet in het Britse parlement. Peter van Dalen, Europarlementariër voor ChristenUnie-SGP, uit zijn zorgen hierover in Dagblad Trouw. Nieuwe Britse visserijwet In de nieuwe visserijwet is er geen sprake van gelijke toegang tot de Britse wateren, maar bepaalt de...

Britten willen visrechten scheiden van handel

Britten willen visrechten scheiden van handel

De Britten willen de export van vis naar de EU en de toegang van Europese vissers tot de Britse wateren van elkaar scheiden. Dat blijkt volgens het Reformatorisch Dagblad uit het op 12 juli gepubliceerde witboek waarin de Britten hun visie op de toekomstige relatie met de EU beschrijven. Visserij Na de Brexit willen de Britten zelf bepalen welke vissers...