Vissers protesteren tegen aanlandplicht en windparken

aanlandplicht

Zo'n zevenhonderd boze Nederlandse en Belgische vissers protesteerden zaterdag 2 juni in Amsterdam tegen windmolenparken op zee en tegen de aanlandplicht. “Beide zijn catastrofaal voor de vloot”, aldus Job Schot van de actiegroep EMK.

Protest

Een konvooi van 15 kotters voer van IJmuiden naar het Amsterdamse IJ voor een vlootschouw. Op de schepen hingen spandoeken met teksten als 'Vissers voor een gezonde zee' en 'Geef babyvisjes een kans'. Rond het middaguur legde de vloot aan achter het Centraal Station. Daar nam CDA-europarlementariër Annie Schreijer-Pierik een petitie van de vissers in ontvangst.  Ze stak de vissers een hart onder de riem. "De aanlandplicht is totaal niet uitvoerbaar", zegt Schreijer. "Zo kunnen jullie niet verder. Het is ook te gek voor woorden: wel windmolens in de zee, en de vissers moeten er weg."

Daarna trokken de vissers naar de Dam. Hier gaf Schot nog een toespraak. Hij kijkt tevreden terug op de protestactie. "Het bewustzijn over de visserij is ver onder de maat. We hebben onze stem gelukkig goed kunnen laten horen'' zegt hij in het Nederlands Dagblad.

De Europese aanlandplicht

De Europese aanlandplicht (Artikel 15 GVB-verordening) verplicht vissers alle gevangen babyvisjes aan boord te houden, dood te laten gaan, aan te landen en vervolgens te laten vernietigen. Nu zetten vissers deze ondermaatse vis nog voor een groot deel levend terug in zee. Job Schot: “De maatregel is absurd en onwerkbaar. Invoering op 1 januari 2019 is catastrofaal voor de visstand en voor de kottervloot.”

Innovatief vissen

Vanaf het begin ontbreekt het draagvlak voor de aanlandplicht bij wetenschappers en vissers. Schot: “Bij de invoering speelden in Brussel emotie en geldingsdrang een veel te grote rol. EU-politici stonden niet stil bij de sociaaleconomische consequenties. Ook is geen onderzoek gedaan naar de ecologische gevolgen voor het zeemilieu.” Artikel 15 wil vissers aanzetten tot selectiever vissen, maar in Nederland lopen al jaren innovatieprojecten. Ontsnappingspanelen voor kleine vis en compleet nieuwe selectieve visserijtechnieken zijn al in gebruik. Er zijn ook volop nieuwe ideeën voor innovatief vissen, maar ontwikkeltijd ontbreekt.

Windmolens op zee

Daarnaast komen de vissers ook in actie tegen de bouw van duizenden windmolens in windparken op zee. Vissers verliezen zo hun beste visgronden. “Waar moeten wij straks vissen”, vraagt Schot zich af. “Wij worden keihard verdreven van de zuidelijke Noordzee. Dat kan gewoon niet. Wij eisen dan ook inspraak en compensatie- en transitiegelden voor verloren visgronden.” Vissers maken zich ook zorgen over de natuur. “Windmolenparken staan straks vooral in ondiepe paaigebieden, dus wij vrezen voor de visbestanden."

Lees ook
Nederlandse en Franse vissers bundelen krachten tegen windparken op zee

Nederlandse en Franse vissers bundelen krachten tegen windparken op zee

Nederlandse en Franse vissers trekken samen op in de strijd tegen windparken op zee. Vertegenwoordigers van zowel Nederlandse en Franse visserijorganisaties kwamen naar Brussel om hun bezwaren tegen de windmolenparken aan te kaarten. Dat meldt Visserijnieuws.

Minder puls, meer pluis

Minder puls, meer pluis

Op de Nederlandse stranden spoelt weer meer 'vispluis' aan, blijkt uit de jaarlijkse strandopruimdag die cultuurorganisatie Centree in Zierikzee dit weekend organiseerde.

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Half november maakte Wageningen Marine Research-onderzoekers Pieke Molenaar en Edward Schram de resultaten van een kort praktijkonderzoek bekend. "We hebben geen massale directe sterfte van bodemleven aangetroffen in het spoor van een pulskotter”, aldus de onderzoekers.