Vissers reageren op tegemoetkoming ministerie

noordzeevis_Paul einerhand Unsplash

Foto: Paul Einerhand / Unsplash

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) kondigde 15 november dat ook de visserijsector steun krijgt vanwege de hoge brandstofkosten. Vissersorganisaties noemen het een eerste stap want de tegemoetkoming ligt veel te laag.

De visserijsector worstelt al lange tijd met de hoge energiekosten. Veel kotters blijven aan de kant omdat dit goedkoper is dan uitvaren. Daarom kwam het ministerie van LNV met een speciale financiële tegemoetkoming voor vissers. Een ondernemer kan eenmalig maximaal € 30.000 ontvangen, over een periode van drie belastingjaren.

Vissersbond

De Nederlandse Vissersbond noemt het een langverwachte welkome eerste stap, maar niet voldoende. “Een grote kotter die op platvis vist, kan voor 10.000 euro aan brandstof gebruiken per week”, zegt een woordvoerder van de bond tegen de NOS. “Dan kan je dus drie weken vooruit.”  De bond vreest voor een ongelijk speelveld met andere visserijen uit EU lidstaten aangezien de Europese regels ruimte bieden voor veel meer steun, want andere landen ook doen. De regeling wordt opengesteld in het eerste kwartaal. Meestal duurt het dan nog maanden voordat het geld wordt overgemaakt en dat is (te) laat.

“Wat ons enorm steekt is dat het een Europa is op verschillende snelheden. Het is gewoon verschrikkelijk zuur dat Frankrijk al vanaf de eerste dag van de hoge dieselprijzen een ruimhartige compensatie krijgt. Dat doen ze gewoon zonder Brussel eerst te vragen of het wel kan. We concluderen slechts dat het bedrag te laag is en de uitbetaling veel te laat komt. De kottersector zit in een overlevingsmodus en dat komt mede omdat hetzelfde Frankrijk ons de brandstofbesparende pulsvisserij ontnam door een leugenlobby richting het Europees Parlement”, aldus een getergde voorzitter Johan Nooitgedagt op de website van de Vissersbond.

EMK

Ook de vissersorganisatie Eendracht Maakt Kracht (EMK) vindt de regeling veel te laag.  “Je wilt als visserij niet zuur of ontevreden overkomen, maar de toegezegde steun is simpelweg onvoldoende om de voedselsector op zee overeind te houden”, staat er te lezen op de Facebookpagina. “Zeker gezien de overige bedreigingen. Over het cruciale toekomstperspectief ook nog geen verlossende woorden gehoord van de minister.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Franse wateren blijven open voor Nederlandse flyshootvissers

Franse wateren blijven open voor Nederlandse flyshootvissers

De Nederlandse flyshootvissers mogen blijven vissen in de Franse wateren. Een ruime meerderheid van het Europese Parlement stemde hier mee in. “De Fransen hebben de flyshootvisserij gelukkig dus niet kunnen verbieden”, aldus Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie).

WENR onderzoekt mogelijkheden commerciële rivierkreeftvisserij

WENR onderzoekt mogelijkheden commerciële rivierkreeftvisserij

De Amerikaanse rivierkreeft heeft zich ontwikkeld tot een ware plaag. Vangen en opeten is een vaak genoemde oplossing. Wageningen Environmental Research (WENR) onderzoekt of er een markt is voor de rivierkreeftvisserij en of er mogelijkheden zijn voor de diervoederindustrie?

COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

Vanaf 1 januari verhoogt het kabinet de NVWA-tarieven voor de landbouwsector. Van 100 naar 130 miljoen euro. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is het niet eens met deze nieuwe tarieven en stuurt het onderstaande persbericht met de titel ‘Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven’.