Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

18 februari 2020 Pixabay
Foto: Pixabay

Niet alleen de boeren gaan woensdag 19 februari naar Den Haag. Ook de vissers komen, laat EMK weten. "Vissers komen ernstig in de knel door de industrialisatie op zee met 22.500 windmolens en natuurorganisaties die daarbovenop met zeereservaten natuurcompensatie afdwingen", staat te lezen in het persbericht van EMK. 

"Voor vissers wordt het vissen op een postzegel. Bovendien vrezen vissers door de komst van 100 windparken voor flinke schade aan de Noordzeenatuur, inclusief hun vispaaigronden en visbestanden. Noordzeevissers worden net als agrariërs opgeofferd voor dubieus milieu- en klimaatbeleid.

De oorzaak van de eenzijdige, oneerlijke aanpak ligt o.a. bij tientallen natuur- en milieuorganisaties die door loterijen en filantropen stevig worden gesponsord, met als doel primaire sectoren uit publieke domeinen verdrijven waar zij hun bestaan hebben opgebouwd. Gebieden op land- en zee worden door overheden geprivatiseerd en verpacht aan de hoogste bieder.

‘Mare liberum’, schreef Hugo de Groot . Die ‘Vrije Zee’ is niet meer. Dat begrijpen vissers, maar om de gehele Noordzeenatuur op te offeren voor een peperduur onhaalbaar klimaatbeleid en 0,000-en-een-beetje-graden klimaatwinst gaat vissers veel te ver. Vooral nu bekend is geworden dat windturbines in zee grote nadelige impact kunnen hebben op het mariene ecosysteem. Duizenden beschermde zeezoogdieren en gezonde vispopulaties worden voor klimaatbeleid opgeofferd. Natuurorganisaties sluiten intussen hun ogen voor deze constatering, zwijgen over het voorzorgsprincipe in het OSPAR-verdrag en zien de groene revolutie met milieuvernietigende windturbines in zee als enige oplossing voor wereldwijde klimaatverandering, die hooguit deels door mensen wordt veroorzaakt.

Vissers vechten tegen een driekoppig monster: oneerlijk Noordzeebeleid, grootschalige industrialisatie met wind turbines en onbetrouwbare natuurorganisaties. Vissers worden nu simpelweg van de kaart geveegd. Afspraken zoals bij VIBEG en het Waddenakkoord bieden geen enkel houvast en geen toekomstperspectief voor Nederlandse vissers. Daarom laten ook de vissers op 19 februari op het Malieveld in Den Haag van zich horen."

Altijd op de hoogte blijven?