Vissers steunen boerenprotest in Den Haag

25 februari 2020 Willem M. den Heijer

Job Schot, Jaap Tanis en Dirk Kraak met het spandoek van actiegroep EMK (foto: Willem M. den Heijer)

Zeker honderd vissers uit onder andere Zoutkamp, Wieringen, Texel, Den Helder, Urk, Goedereede en Tholen hebben op 19 februari het boerenprotest in Den Haag ondersteund. Protesteerden de boeren vooral tegen het stikstofbeleid van het kabinet en de houding van de ngo’s, de vissers lieten hun stem horen tegen de duizenden windmolens die hen straks van zee verdrijven.

Bij de vissers lag de nadruk van hun protest op de voortschrijdende industrialisatie van de Noordzee en het onderhandelingsakkoord over de Noordzee, waarvan de aanvoersector de indruk heeft dat ze niet serieus genomen wordt en afgescheept wordt met een fooitje.

Nadat woordvoerster Caroline van der Plas een veeg uit de pan gaf richting minister Schouten en de politiek, kreeg EMK-voorzitter Job Schot de kans om ook zijn zegje op het podium te doen.

Vissen op een postzegel

Schot liet de aanwezigen weten dat het voor de visserij steeds moeilijker wordt om te overleven. “Duizenden windmolens die straks onze visgronden ruïneren, maken dat we straks op een postzegel moeten vissen. Daar komt bij dat ngo’s bedongen hebben dat ter compensatie van de aanleg van windmolenparken natuurgebieden op zee ingesteld gaan worden, waardoor wij dus nog meer ruimte verliezen”, aldus Job Schot.

Zorg ventileren

De EMK-bestuursleden Jurie Post, Dirk Kraak en Jaap Tanis stonden verschillende journalisten van dag- en weekbladen te woord. “Hoewel het een boerenprotest was, hebben wij toch ook onze zorg kunnen ventileren bij de pers. En daar ging het uiteindelijk om. Het publiek mag weten dat boeren en vissers onder deze regering aan het kortste eind trekken. Absurd natuurlijk want wij zijn voedselproducenten. Opvallend ook dat je op zo’n dag niemand van een milieuorganisatie tegenkomt. Die durven zich niet te vertonen maar schuiven wel bij elk overleg probleemloos aan”, moppert Dirk Kraak. Hij heeft weinig vertrouwen in een afloop die tot tevredenheid kan stemmen.

 

Altijd op de hoogte blijven?