Vissersplaatsen pakken uit!

150822 Visserijdagen Den Oever (4)

Veel vissersplaatsen organiseren jaarlijks evenementen waarbij de visserij centraal staat. Oude ambachten herleven, vissersboten zijn te bezichtigen, er is muziek, een braderie en/of een vlootschouw. En natuurlijk heel veel vis. Vismagazine zet een aantal van deze evenementen voor de komende twee weken op een rijtje.

Visserijfeesten Breskens, 4-6 augustus

Van 4 tot en 6 augustus vinden de Visserijfeesten Breskens plaats. Er is veel muziek, een braderie en een kermis. In de Vismijn kunnen bezoekers onder andere garnalen pellen, netten boeten en gebakken scholfilets proeven. Op de laatste dag maken de Visserijkoningin en de Garnalenprinses samen met het Viswuuf een rondgang door het dorp.

Colijnsplaatse Dagen, 11-12 augustus

Sinds 2003 worden de Colijnsplaatse Dagen gehouden in het tweede weekend van augustus. Op vrijdag worden er alleen maar activiteiten voor kinderen georganiseerd. Zoals het kampioenschap krabben vissen en verschillende kinderspelen. Zaterdag zijn er tal van activiteiten voor alle leeftijden. Zo is er een braderie, helikoptervlucht en feest in de vismijn.

HavenVistijn, 12 augustus

Het HavenVistijn promoot de vis en visserij op Texel. Op de haven van Oudeschild is van 13.00 tot 17.00 uur van alles te beleven. De Texelse vissers tonen hoe zij hun werk doen. En er is veel vis: gebakken vis, gerookte vis vers uit het vat, broodjes garnalen van de Texelse garnalenvloot, gebroeders Schagen van de TX96 met kokkels en een vistafel.

Maritiem Festival, 12-13 augustus

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen organiseert jaarlijks het Maritiem Festival. 's Nachts wordt er gevist en overdag wordt er met museumbezoekers gevaren. Tijdens een vaartocht leren de bezoekers alles over de geschiedenis van de visserij. De ambachten krijgen extra aandacht met het centrale thema 'Handgemaakt'. Zo is er een visroker, zeilmaker en touwslager. En er veel muziek: zeeliederen en shanty’s uit de hele wereld.

 
Lees ook
Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Californische krabvissers testen momenteel een nieuw lijnloos visgerei. De vissers ontwikkelden deze nieuwe krabbenfuik samen met marien biologen en technici om de bedreigde bultrugwalvissen voor de kust te beschermen. Dat meldt The New Food Economy. De Bultrugwalvissen migreren ieder jaar van de tropische wateren bij Mexico en Centraal Amerika naar...

Verenigd Koninkrijk ligt op ramkoers met EU

Verenigd Koninkrijk ligt op ramkoers met EU

Als het aan de nieuwe Britse premier Boris Johnson ligt, worstelt het Verenigd Koninkrijk zich zo snel mogelijk los van de Europese Unie, desnoods zonder overeenkomst. Dankzij hem ligt het land al enkele weken op ramkoers met de EU. De visserijsector weet nog niet wat haar te wachten staat.

Zeebodem

Zeebodem

Het lijkt er op dat de Rijksoverheid geld gaat verdienen aan de zeebodem. Niet voor wat er in zit, maar voor wat er op staat. Denk daarbij aan het verhuren van de zeebodem zoals dat feitelijk ook met de mosselpercelen op de Waddenzee het geval is. De waarde van de zeebodem is duidelijk in kaart gekomen nu de windmolens er in steeds groteren getale komen....